U Kozjoj Luci otkriven i osveštan spomenik srpskim žrtvama

U Kozjoj Luci kod Foče juče je otkriven i osveštan spomenik za 54 srpska borca i sedam civilnih žrtava srpske nacionalnosti iz ove mjesne zajednice.

Ovo je na području opštine Foča sedmi spomenik srpskim žrtvama iz posljednjeg rata, a izgradili su ga Boračka organizacija i mještani uz pomoć lokalne uprave, resornog ministarstva u Vladi Srpske i brojnih dobrotvora, među kojima je bilo i demobilisanih boraca koji su pomogli besplatnim građevinskim radovima.

Spomenik je istog oblika kao i spomenici u drugim mjesnim zajednicama, a uz njega su postavljene i dvije table u znak sjećanja na Srbe poginule u dva svjetska rata.

Kozja Luka je površinom jedna od najvećih fočanskih mjesnih zajednica sa izmiješanim srpskim i bošnjačkim selima brdsko-planinskog tipa, koja su u ratu sva pogorjela, a nakon rata život se “stidljivo” vraća.

Među poginulima najviše je članova porodica Todorović, Vuković, Škobo, Stanić, Trivun, Ćosović, a najmlađa srpska žrtva bio je desetogodišnji dječak Pero Todorović iz sela Kolun.

Njegov brat Božo, koji je tada imao 13 godina, priča da su u maju 1992. godine njihovo selo iz pravca fočanske Jabuke napali pripadnici muslimanske vojske.

„Gledali smo kako pale sve pred sobom. Ja i brat smo ranjeni od granate, a brat je u bolnici podlegao“, priča Božo.

Na otvaranje spomenika došli su i Cvija i Miladin Rebić, čiji je šesnaestogodišnji sin Radomir, kao dobrovoljac u Vojsci Republike Srpske, sa još dvojicom srpskih mladića, u avgustu 1992. godine poginuo u svom selu Daničići u zasjedi muslimanske vojske.

„Tri mladića kao tri lutke, tri zelene jabuke“, kroz suze priča majka Cvija.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković napominje da su izgradnjom spomenika generacijama koje dolaze ostavili svjedočanstvo o veličini žrtve srpskog naroda Kozje Luke.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je naglasio da sve žrtve koje su dale živote za Republiku Srpsku zaslužuju da budu upisane u vječni pomen.

„I da ovakva svetilišta, koja će biti naša okupljališta i mjesta gdje ćemo se moliti za njihove duše, budu ujedno i opomena da se ovo zlo koje nam se desilo nikada više ne ponovi“, rekao je Mašić.

U prisustvu više stotina građana, kod spomenika u Kozojoj Luci služen je i pomen-parastos za žrtve Kozje Luke, a od naredne godine pomen će se održavati 25. aprila, na dan kada je 1992. godine poginula prva srpska žrtva Luka Vuković.

Na području predratne opštine Foča do sada su izgrađeni spomenici u Jošanici, Jabuci, Kratinama, Čelebićima, Papratnoj Njivi, Kozjoj Luci i centralni spomenik u Foči.

Izvor: Radio Foča