U Foči sutra velika vježba Civilne zaštite- na djelu gliseri, skuteri, helikopter

Republička uprava Civilne zaštite Srpske održaće sutra u Foči pokaznu vježbu „Drina 2018“ u kojoj će učestvovati oko 100 članova specijalizovanih republičkih jedinica i fočanskih spasilačkih službi.

Generalna proba održana je danas, a vježba se sastoji iz više simuliranih akcija i obuhvata spasavanje lica iz saobraćajne nesreće pri prevozu hemijskih sredstava, zatim iz automobila koji je sletio u minsko polje, spasavanje utopljenika i njegovu vertikalnu evakuaciju iz vode na most, spasavanje lica sa krova poplavljenog objekta pomoću helikoptera, te kosom i vertikalnom evakuacijom sajlama uz ispumpavanje vode sa pumpom kapaciteta 12.000 litara vode u minuti.

U vježbi će učestvovati teritorijalne vatrogasne jedinice iz Banjaluke i Foče, deminerski sektor i snage za brza dejstva Republičke uprave, specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje  pod vodom i na vodi,  Gorska služba spasavanja, volonteri Crvenog krsta i medicinsko osoblje fočanskog Doma zdravlja, a koristiće se vatrogasna vozila, gliseri, skuteri na vodi, helikopter, sanitetska vozila.

Direktor Uprave Mile Međed rekao je da vježba treba da pokaže da su spasilačke jeinice obučene i opremljene u skladu sa evropskim standardima i propisima.

„U vježbi su zastupljeni scenariji koje imamo u stvarnosti, kao što su poplave, traganje za utopljenicima, spasavanje sa visina, upotreba pumpi visokog kapaciteta“, rekao je Međed.

On se zahavalio načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću na velikoj podršci.

Međed je najavio da će prije vježbe biti održana i svečana akademija u Gradskom pozorištu u Foči na kojoj će biti uručena priznanja i zahvalnice ljudima koji su pomogli razvoj sistema zaštite i spasavanja, a najveća priznanja- zlatne značke, biće uručena predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović.

Izvor: Radio Foča