U Foči se i dalje predaju zahtjevi za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu

Prema odluci Vlade Srpske o odobrenju sredstava za unapređenje položaja lica sa invaliditetom, a u okviru Strategije njihovog unapređenja koja je usvojena za period od 2017. do 2026. godine, sva lica koja imaju u razvojnom periodu stečeni invaliditet, sa oštećenjem od 80 do 100 odsto, imaju pravo na ličnu invalidninu, potvrdili su u fočanskom Centru za socijalni rad. Pored toga, ovo pravo ostvaruju i gluva i nagluva lica, a ono se ne odnosi na ratne vojne invalide.

Direktor Centra za socijalni rad Foča Snežana Golijanin ističe da ova lica pravo na ličnu invalidninu mogu ostvarivati do kraja godine, te da će se tek tada znati kako će se dalje nastaviti sa ovim jer se mora pristupi izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti. Dodaje je u Foči predato oko 60 zahtjeva za ostvarivanje ovog prava te da se u narednom periodu očekuje i preko 200 zahtjeva:

„Da bi ostvarili ovo pravo lica moraju ispunjavati određene kriterijume i to: da imaju prebivalište u Republici Srpskoj, da su korisnici naknade za tuđu njegu i pomoć zavisno od stepena oštećenja, te da imaju tjelesno oštećenje od 80 do 100 odsto, nastalo u razvojnom periodu, tačnije prije 18-e godine“.

Među licima koja imaju pravo na ličnu invalidninu su i korisnici Servis centra Tračak nade. Njima će mjesečni iznos invalidnine od 100 maraka mnogo značiti, kaže direktor Centra Jelena Vilotić:

„Svim našim korisnicima koji dobiju invalidninu i ako to postane trajno pravo, novčana pomoći će im itekako dobro doći, posebno ako imamo u vidu da mi imamo  dosta porodica kojima će, pored naknade za tuđu njegu i pomoć ova invalidnina biti jedino primanje“, rekla je Vilotićeva.

Za ove namjene, za šest mjeseci, iz budžeta Srpske biće  izdvojena dva miliona KM.