U Foči obilježen Svjetski dan oralnog zdavlja: Zubi niču zdravi i treba da ostanu zdravi

Studenti, asistenti i nastavnici Medicinskog fakulteta u Foči danas su se u čitaonici fočanskog Centra za kulturu i informisanje, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, družili sa građanima dijeleći im savjete, ali i četkice za zube, paste i brošure o oboljenjima, njihovom liječenju i što je još važnije prevenciji.

Student pete godine na Odsjeku stomatologije Daliborka Simić kaže da im je cilj da objasne djeci, ali i da skrenu pažnju roditeljima, koliko je važno pravilno prati zube i ići na redovne preglede kod stomatologa.

„Veoma je važno da od ranog djetinjstva steknu pravilne navike, da koriste pravilnu tehniku pranja i da sa roditeljima redovno dolaze na preglede, jer zaista je moguće cijeli život sačuvati zdrave zube“, rekla je Simićeva.

Specijalista dječije preventivne stomatologije Svjetlana Janković ističe da je važno da majke još u trudnoći počnu da misle o zdravlju zuba svog djeteta.

Ona napominje da rezultati njihovog istraživanja govore da više od 70 odsto trudnica nije upoznato sa činjenicom da u trudnoći mogu i moraju da redovno održavaju i saniraju svoje zube, te da oko 40 odsto trudnica ne zna koliko dijete ima mliječnih zuba ni na koji način treba da krenu sa održavanjem oralne higijene.

„Ako majka ne zna, ko će naučiti svoje dijete. Zaista, treba podići nivo zdravstvene kulture na veći stepen, jer svi treba da shvate da zubi niču zdravi i treba da ostanu zdravi, to je naša generalna poruka danas“, rekla je Jankovićeva.

Upozorila je da sistematski pregledi djece, koje Medicinski fakultet u Foči radi dva puta godišnje, pokazuju da dvanaestogodišnje dijete u prosjeku ima od 6 do 7 pokvarenih zuba, dok su ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije da taj broj, koji se naziva Kep indeks, ne smije biti veći od tri, a idelan je jedan i po.

„Roditelji su odgovorni za zdravlje zuba svoje djece i treba da ih dovedu kod stomatologa dok su svi zubi zdravi, jer tada nema šta da ih zaboli i ne mogu se uplašiti stomatologa, a dobiće pravovremene savjete o pravilnom pranju zuba. Ako svakodnevno za pranje zuba izdvojimo 5-6 minuta, to je tako malo, a za cjelokupno zdravlje mnogo znači“, rekla je Jankovićeva.

Specijalista parodontologije i oralne medicine Olivera Govedarica napominje da su usta ogledalo zdravlja, jer se ne smiju posmatrati odvojeno od ostatka organizma.

Ona upozorava da mnoga opšta oboljenja mogu dati promjene u usnoj duplji, kao što oboljenja mekih tkiva usne duplje mogu imati posljedicu na mnoga opšta oboljenja.

„Tako se parodontopatije često dovode u vezu sa kardiovaskularnim i oboljenjima digestivnog trakta, kao i respiratotrnog trakta, a najveća veza je nađena između parodontopatije i dijabetesa. Utiču na tok oboljenja i na lošiju prognozu oboljenja“, rekla je Govedarica.

Ona je navela da je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, parodontopatija glavni uzročnik gubitka zuba kod odraslih, te da oni pokušavaju da ukažu pacijentima da je to itekako izlječivo oboljenje, kao i da obrate pažnju na osnovne znake, kao što je krvarenje desni prilikom četkanja zuba, upaljene i otečene desni, neprijatan zadah ili pojava kamenca.

„Prevencija je kruna svega, a to je vrlo lako izvesti, jer je uzorčnik parodontopatije mekana naslaga koja se jednostavno uklanja oralnom higijenom“, rekla je Govedarica.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči Nikola Stojanović kaže da su njihova interna istraživanja poražavajuća, te da mnogo treba uraditi na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva.

Problem je, navodi, što u Republici Srpskoj ne postoji nacionalna studija o stanju oralnog zdravlja, koje se svuda u zemljama u okruženju i Evropi rade svake tri, četiri godine, a na osnovu kojih se izrađuje preventivni program, plan upisa studenata i svi budući koraci u stomatologiji.

“Mi smo sa Medicinskim fakultetom u  Banjaluci konkurisali pri Vladi Republike Srpske sa idejom da se uradi prva nacionalna studija za Srpsku i nadamo se da ćemo to uspjeti, da bismo mogli da planiramo naredne korake”, rekao je Stojanović.

On je napomenuo da su najvažniji i najjeftiniji redovni stomatološki pregledi, barem dva puta godišnje.

Veliki broj Fočaka danas je dobio dosta korisnih savjeta, a obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja upotpunili su mališani Djećijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, koji su pravili zube od plastelina.

Izvor: Radio Foča