U Fočanskoj kući otvorena izložba petnaest grafika Moma Kapora

Izložba grafika poznatog srpskog pisca i slikara Moma Kapora otvorena je u galeriji Fočanske kuće, a postavljeno je 15 grafika, na kojima su predstavljeni likovi iz autorovih književnih djela, kao i Kaporovi savremenici.

Otvarajući izložbu grafika u Foči načelnik opštine Foča, Radisav Mašić rekao je da je Momo Kapor bio umjetnik u pravom smislu te riječi i dodao da je Kaporova zaostavština neprocjenjiva, naglasivši njegov veoma bogat likovni opus.

-Svi oni koji Moma Kapora poznaju kao pisca imaju priliku da vide i drugu stranu umjetničkog života Moma Kapora. Da ga vide kao slikara, što je bilo njegovo primarno zanimanje. Momo Kapor je jedan od onih pisaca koji su se uselili u naše živote, od djetinstva do starijeg doba, jer on je pisac koji je na sve ostavio trag-rekao je Mašić.

Organizator izložbe grafika Moma Kapora u Foči, direktor Centra za kulturu i informisanje Foča, Vladimir Pantović rekao je da su djela Moma Kapora izložena prvi put u Foči i istakao saradnju sa Andrićgradom, čija je galerija ustupila Kaporove grafike na postavku u Foči.

– Velika nam je čast što smo mogli organizovati postavku 15 grafika Moma Kapora u Foči. Iako mnogo više poznat kao književnik znamo da je završio likovnu akademiju, te je izuzetno oslikavao karaktere ljudi iz javnosti i svojih prijatelja- rekao je Pantović.

Radovi poznatog srpskog književnika i slikara Moma Kapora dio su postavke izabrane iz fundusa Zadužbine “Momčilo Momo Kapor”, čiji je osnivač njegova supruga Ljiljana.

Izgložba grafika Moma Kapora u Foči biće otvorena do 6. decembra, a postavka je prodajnog karaktera.

Izvor: Radio Foča