U akciji Udruženja dijabetičara kod 57 osoba otkriven povišen šećer u krvi

Tokom akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska koje je organizovalo Udruženje dijabetičara Foča povodom Svjetskog dana dijabetesa, u Foči su kod 57 lica koji nisu evidentirani kao dijabetičari, otkrivene povišene vrijednosti šećera u krvi. Ova lica upućena su porodičnom ljekaru i endokrinologu radi daljih kontrola i provjera.

Kontrolu besplatnog mjerenja šećera u krvi i povišenog krvnog pritiska građani su mogli provjeriti na četiri mjesta. U tročasovnoj akciji odazvala su se 282 lica, od kojih 40 dijabetičara. Kod 185 lica nisu utvrđene povišene vrijednosti šećera u krvi.

Krvni pritisak je izmjerilo 140 naših sugrađana. Kod 32 –oje otkrivene su povišene vrijednosti, a kod šest osoba utvrđeno je da je krvni pritisak manji od dozvoljenog.

Analizirajući stanje nakon provedene akcije u Udruženju zaključuju da dijabetičari koji su njihovi članovi i koji redovno kontrolišu svoj dnevni i tromjesečni šećer imaju bolje regulisanu šećernu bolest od onih koji nisu članovi Udruženja.

Izvor: Radio Foča