Svjetlost i radost Vaskrsa

Svjetlost vječnog života i radost najvećeg hrišćanskog praznika vjernici u Foči dočekali su u hramovima Srpske pravoslavne crkve u kojima su rano jutros služene vaskršnje liturgije.

U Hramu Svetog Ilije u Miljevini Vaskrs je dočekan tačno u ponoć, dok su u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole u Foči liturgije služene u 5,00 časova, a u Hramu Svete Trojice u Ustikolini dva sata kasnije.

Predvođeni plamenom svijeće, koji simbolizuje vaskrsenje Hristovo, vjernici su tri puta okružili oko hrama uz pjesmu „Hristos uskrsnu iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova!“

Uz molitve i svečane pjesme vaskrsenju Hristovom, koje su pjevali fočanski osnovci, obavljeno je pričećšće vjernika i podijejena su vaskršnja jaja, kojima su se najviše obradovali najmlađi.

C

Uz tradicionalno kucanje jajima, vjernici su jedni drugima čestitali praznik drevnim pozdravom „Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse!“

Proslava Vaskrsa nastaviće se Saborom izvorne pjesme „Nek se stare pjesme zapjevaju“, ispred Hrama Svetog Save, na kome će učestvovati dvadesetak muških i ženskih pjevačkih grupa iz Srpske, Crne Gore i Srbije.

Izvor: Radio Foča