Svetosavska akademija: Zlatnik za prvu bebu i prvi put svetosavske nagrade učenicima

Tradicionalna Svetosavska akademija održana je u Gradskom pozorištu u Foči, a uz bogat kulturno-umjetnički program i besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu, nagrađena je prva ovogodišnja beba, kao i najbolji osnovci i srednjoškolci.

Na Svetosavskoj akademiji, koju su sinoć organizovali lokalna uprava i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da je ovogodišnji Savindan poseban jer se obilježava u godini velikog jubileja za Mitropoliju dabrobosansku, baš kao što je to bilo i prošle godine kada se slavilo osam vijekova Srpske pravoslavne crkve.

„Tačno prije 800 godina, Sveti Sava je 1220. godine u manastiru Svetog Nikole u Banji kod Priboja osnovao Mitropoliju Dabrobosanku, godinu nakon što je u Nikeji dobio autokefalnost za Srpsku crkvu“, podsjetio je Mašić.

Navodeći zasluge Svetog Sava za srpsku crkvu, prosvjetu, zdravstvo, Mašić se posebno osvrnuo na njegova putovanja na Atos, Svetu zemlju i Sinaj, istakavši da su ga svuda poštovali, ne samo pravoslavni, već i muslimani i rimokatoloci.

„Istorija još nije objasnila kako je Sveti Sava uspio svuda da stigne i da svuda bude dobrodošao i dobro primljen. Šta je to čime je opčinio svijet, istorijska nauka to ne može da objasni, ali kažu da je to bila jedna čudesna energija ovoga svijeta. Sveti Sava je naš uzor i Svetosavlje je naš ponos“, rekao je Mašić u obraćanju posjetiocima.

Osmu godinu zaredom, načelnik Mašić je zlatnikom darovao prvorođenu bebu, a ove godine to je Anđela Krsmanović od oca Mladenka i majke Dubravke.

Kao predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Mašić je uručio novčane nagrade i diplome učenicima generacije u prethodnoj godini osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Veselin Masleša“ Jovani Radović i Banetu Sokoloviću, Srednjoškolskog centra Damjanu Stankoviću i Srednje bogoslovske škole Nikoli Cerovini.

„Prosvjeta“ je kao vid podstreka  za učenje prvi put, povodom školske slave, dodijelila Svetosavske nagrade najboljim učenicima.

„Sa velikom radošću dočekujemo i slavimo Svetog Savu, kome je ovdje u Foči posvećen najveći hram u Republici Srpskoj, a i naša škola nosi njegovo ime. Na ovaj način želimo da afirmišemo mladu djecu, talente, da nagradimo i prvorođenu bebu, a svima koji u ovoj godini naprave neki uspjeh u školovanju da ih nagradimo naredne godine“, izjavio je Mašić novinarima.

U besjedi o Svetom Savi, profesor Srednje bogoslovske škole, sveštenik Miloš Janjić naglasio je da je od svetiteljstva osnivača srpske crkve neodvojivo njegovo prosvetiteljstvo.

„Cjelokupno nasljeđe Svetog Save, bez obzira koliko grandiozno i divljenja dostojno, ukoliko nije nanovo proživljeno kroz svaku generaciju postaje ništa drugo nego zbirka nijemih muzejskih eksponata. Na nama je da obojimo ove eksponate svojim bojama i da im damo novi život, da naslikamo novu ikonu u nama na osnovu one koja nam je data u Svetom Savi“, poručio je Janjić.

U programu su  nastupili hor Bogoslovije, učenici Osnovne muzičke škole, a prvi put na Svetosavskoj akademiji predstavilo se Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Pobratimstvo“, koje djeluje pri Hramu Svetog Save u Foči.