Sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Ukupno 18.000 doza vakcina protiv gripa nabavljeno je za ovu sezonu, a FZO RS je obezbijedio sredstva za 15.000 doza za stanovnike koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U fočanskom Domu zdravlja sutra počinje vakcinisanje protiv sezonskog gripa određenih kategorija bolesnika.

Od Fonda zdravstvenog osiguranja dobijeno je 360 doza vakcina koje su namijenjene dijabetičarima koji  su na insulinu, srčanim bolesnicima koji su imali hirurške intervencije na srcu, bubrežnim bolesnicima na hemodijalizi i oboljelim od distrofije mišića, kao i zdravstvenim radnicima koji rade na infektivnim odjeljenjima i odjeljenjima intezivne njege, potvrdila je doktor Vesna Golijanin, epidemiolog u fočanskom Domu zdravlja.

Građani koji žele da se zaštite od sezonskog gripa komercijalne vakcine mogu nabaviti u Regionalnom zavodu za javno zdravstvo Foča.

Iz Instituta za  javno zdravstvo RS napomenuli su da su ovogodišnje vaksine četvorovalentne. “Primjena ove vakcine omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi”, naglasili su iz Instituta. Dodali su da je cijena komercijalne vakcine 22 KM.

Izvor: Radio Foča