Sutra hodočašće i parastos za žrtve zločina u Jošanici

Pomen jošaničkim Srbima stradalim u proteklom ratu biće služen sutra kod spomenika u Gornjoj Jošanici, najavljeno je iz Organizacije porodica poginulih boraca i Boračke organizacije Foča.

U okviru “Majskog sjećanja na jošaničko stradanje” biće organizovano hodočašće od spomenika u Foči do spomenika u Gornjoj Jošanici, a polazak je u 7.30.

Pomen za žrtve zločina, koji su počinili pripadnici Armije BiH iz Goražda na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je svirepo ubijeno 56 jošaničkih Srba, među kojima je troje djece, kao i za srpske borce iz ove mjesne zajednice poginule tokom rata, počeće u 12.00 časova.

U osvit Nikoljdana 1992. godine, na kućnom pragu, na dan kada je trebalo da proslave krsnu slavu, ubijeni su 21 žena, troje djece- Dragana Višnjić od 10 godina, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović, te 32 odrasla muškarca.

U napadu je učestvovalo oko 600 pripadnika Armije BiH, u 10 grupa raspoređenih na 10 jošaničkih zaselaka, koje su sravnili sa zemljom.

Predmet “Jošanica” vodi se u Tužilaštvu BiH, koje protiv odgovornih za ovaj zločin još nije podiglo nijednu optužnicu.

Pomen povodom stradanja Srba Jošanice tradicionalno se organizuje u maju, povodom Ljetnog Nikoljdana jer je zimi put teško prohodan.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da će sutrašnjem parastosu u Gornjoj Jošanici prisustvovati i srpski član predsjedništva Mladen Ivanić.

Iz Organizacije porodica poginulih podsjećaju da su u saradnji sa stanovništvom ovog kraja i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, započeli izgradnju spomen-hrama Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici, u selu Hodžići, u blizini spomenika stradalima.

Svi koji žele da pomognu gradnju spomen-crkve  sredstva mogu uplatiti na žiro račun u Novoj banci broj 555 8000020566722.

Izvor: Radio Foča