Srednjoškolci na sceni: “Ženska posla” pobrala aplauze publike

Članovi Amaterskog pozorišta predstavili su se sinoć fočanskoj publici predstavom “Ženska posla” koju su premijerno izveli na sceni Gradskog pozorišta. Komedija rađena po tekstu Branka Radulovića, u režiji Branke Grujičić, govori o životnoj situaciji tri žene, koje dolaze do ljubavnih pisama namijenjenih njihovim muževima od drugih žena. Iz toga proizilazi niz komičnih i duhovitih dijaloga, a predstava otkriva šta se dešava kada žene odgovore na pisma, dok se muževi spremaju za tajno putovanje.

Komična dvočinka podjednako odslikava i ženska i muška posla. Mira, Dara i Joka udate su žene različitih  karaktera, ali kada ih okupi ista životna situacija postaju potpuno slične. Njihovi muževi Radoman, Mrgud i Jefto spremaju se da otputuju u Njemačku kod ljubavnica koje im šalju ljubavna pisma, a koje su upoznali na ljetovanju. Udružene supruge odluče da i same napišu pisma Njemicama i raskrinkaju muževe, ostavljajući ih “kratkih rukava”.

Mlade glumice dobro su se snašle u svojim karakterima. Srednjoškolke, Ivana Mastilo-Dara, Malina Dojčinovski-Joka i Božica Mlađenović-Mira odgovorile su zahtjevnim ulogama žena koje razbijaju muške intrige.

-Da , to su ženska posla, žene kad se udruže obično nasamare muškarce ukoliko oni pogriješe. Nama je bilo vrlo zanimljivo vježbati i igrati komad, i družili smo se i pokazali spremljeno, a što je najvažnije publika je jako lijepo na to reagovala-saglasne su mlade glumice.

Sa druge strane Damjan Stanković-Radoman, Pavle Zelović-Jefto i Luka Kovačević-Mrgud duhovito iznose uloge “švalera u pokušaju”.

-Vrlo je izazovno glumiti likove koje možda i nemaju nikakve veze sa našim ličnostima, tu zaista treba pokazati talenat i potruditi se. Par mjeseci smo uigravali predstavu i vježbali , vrlo zanimljivo, šaljivo, a uspjeli smo da prenesemo emocije i utiske i na publiku, zbog čega smo baš zadovoljni-mišljenje je mladih glumaca.

Kroz komičnu predstavu, čiju režiju potpisuje Branka Grujičić, mladi amaterski glumci pokazuju slabosti svakodnevice i čovjeka sa željom da se društvo popravi i moralno uzdigne. Dok stasavaju u svijet odraslih, sa scene upravo odraslima šalju poučne poruke.

-Ono što mi je posebno drago je da mi imamo generaciju djece za koju kažem da od njih ne treba odustati. Ovo je moja poruka ne samo prosvjetnim radnicima već i svima koji rade sa mladim ljudima, nije ih sve pod svoje uzela moderna tehnologija, ovi mladi još vole i scenu i pozorište i umjetnost i to su večeras i pokazali-rekla je Grujičićeva.

Amatersko pozorište, koje je osnovano prije tri godine u Foči, realizovalo je do sada pet predstava za djecu, a sinoćna predstava “Ženska posla” druga je njihova predstava za odrasle.

Izvor: Radio Foča