Srednjoškolci muralima mira ukrasili grad

Fočanski srednjoškolci su u okviru aktivnosti iz projekta „Putujuće škole mira“ naslikali  danas dva murala sa porukama mira, na ulazu u grad i kod Akva parka „Ušće“. Mladi su slikajući srce uz poznati slogan „Vodimo mir, a ne rat”, poslali poruke mira, želeći da ukažu da su mir i tolerancija vrijednosti koje su neophodne za opstanak društva.

Za lokaciju oslikavanja murala srednjoškolci su odabrali najveću raskrsnicu na ulazu u grad, kako bi svima koji dolaze ili prolaze poslali jasnu poruku.

– Shvatili smo da je mir i toleranciju potrebno predstaviti kao  nešto što je neophodno za opstanak u ovoj državi – rekao je predsjednik Savjeta učenika Srednjoškolskog centra Nenad Lučić.

Muralom mira želimo da pokažemo kako mladi uz volju i želju mogu postići mnogo u društvu poručuju srednjoškolci.

– Plan ide onako kako smo zamislili i ako nas vrijeme bude slušalo sve će biti dobro – rekao je učenik trećeg razreda Gimnazije, Uroš Kostović.

U saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava, fočanski srednjoškolci učestvuju u projektu „Putujuće škole mira“ zajedno sa učenicima iz Goražda, Višegrada i Janje.

Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora istakla je da su učenici najspremniji da govore o miru i da šire poruke tolerancije, te da su mladi snaga koja će u budućnosti biti društveni zagovarač mira i pozitivnih promjena.

– Nisu učenici ti koji ne žele da govore o miru i rade na izgradnji mira i tolerancije, već neki koji rade na većim funkcijama – rekla je Ćuskićeva.

Nakon oslikavanja  murala srednjoškolci su održali i predavanje o značaju mira i tolerancije učenicima Osnovne škole “Sveti Sava”. Projekat „Putujuće škole mira“ realizuje se uz finansijsku podršku ambasade Njemačke u BiH.

Izvor: Radio Foča