Spomen kompleks na Tjentištu uvršten na Listu ugroženih spomenika BiH

Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koja je održana danas, zaključeno je da se Spomen-kompleks Tjentište uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine.

Spomen kompleks Bitke na Sutjesci, prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine uvršten je na Listu ugroženih spomenika u našoj zemlji. S obzirom na to da se  spomen-kompleks nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupiće se izradi odluke o  proglašenju tog dobra nacionalnim spomenikom da bi se propisale mjere zaštite.

Za upravu Nacionalnog parka “Sutjeska” ova odluka pruža brojne mogućnosti za spomen kompleks Bitke na Sutjesci. Sa projektom zaštite spomen-kompleksa postoje mogućnosti za apliciranje sredstva iz inostranih fondova, kaže direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”  Dejan Pavlović: „Čim se donese odluka o proglašenju kompleksa nacionalnim spomenikom, nama će se pružiti mogućnost apliciranja i dobijanja novčanih sredstava za sanaciju klizišta  iz institucija sa nivoa BiH, ali i iz Evropskih fondova“.

Kako ističe Pavlović, rukovodstvo Nacionalnog parka pruža podršku ispitivanjima koja se rade kako bi se kompletirao projekat sanacije klizišta u neposrednoj blizini spomenika Bitke na Sutjesci: „Na Tjentištu je do prije nekoliko dana bio snijeg što je otežavalo poslove ispitivanja. Danas dolaze ekipe iz Trebinja i Banja Luke, koje će uraditi uraditi poslednja ispitivanja i mjerenja klizišta, nakon čega će odmah biti završen projekat, te ćemo vrlo brzo moći ući u poslove sanacije klizišta“, zaključio je Pavlović.

Početkom februara, uslijed obilnih padavina na području Foče, u Dolini heroja se pojavilo klizište koje je alarmiralo nadležne instutcije ali i udruženja koja njeguju tekovine Narodno-oslobodilačke borbe. Posao sanacije klizišta povjeren je Direkciji za obnovu i razvoj, Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju i Republičkom zavodu za geologiju, čiji su predstavnici prilikom posjete Tjentištu istakli da bi u martu trebao biti završen konačan plan sanacije.

Izvor: Radio Foča