SO Foča: Usvojeni programi sanacije i asfaltiranja ulica i puteva- Foča dobila Trg 9. januara

Za održavanje i asfaltiranje lokalnih puteva u opštini Foča ove godine će iz sredstava od šumskih sortimenata biti uloženo pola miliona maraka, a najveća stavka- 120.000 KM je asfaltiranje dionice lokalnog puta od Bolnice do Medicinskog fakulteta.

Programom utroška sredstava od šumskih sortimenata, koji je danas usvojila SO Foča, planirani su prihodi od 565.000 KM, a osim u sanaciju i asfaltiranje puteva, dio sredstava, tačnije 45.000 KM biće uloženo u njihovo zimsko održavanje, a 20.000 u komunalnu opremu.

Značajna stavka je i sanacija puta od Tjentišta do Prijevora, u podnožju planine Maglić, za šta će biti izdvojeno 35.000 KM, a po 25.000 KM iz ovog programa uložiće se u puteve na području mjesnih zajednica Čelebići, Zavait i Meštrevac.

Programom uređenja građevinskog zemljišta predviđeno je ulaganje od dva i po miliona maraka u izgradnju novog obdaništa, za šta je ranije donesena odluka o kreditnom zaduženju.

Ovim programom definisano je da će u investiciono održavanje građevinskog zemljišta, tačnije u rekonstrukciju gradskih ulica, građevinskih objekata i rasvjete ove godine biti uloženo 370.000 KM.

Najviše novca- 50.000 planirano je za adaptaciju Sportskog centra „Partizan“.

Za sanaciju saobraćajnice u Ulici Vojvode Putnika u naselju Gornje Polje izdvojiće se 44.000 KM, a 43.000 KM za sanaciju Nemanjine ulice u Mjesnoj zajednici Centar.

Prihodi od koncesionih naknada planirani su u iznosu od 190.000, od čega će 140.000 biti uloženo u novoizgrađeni put desnom obalom rijeke Tare, a 50.000 za novu deponiju.

Usvojen je i poseban program uređenja, odnosno nasipanja lokalnih i nekategorisanih puteva za šta će biti izdvojeno 150.000 KM, a prihvaćen je zaključak da načelnik opštine izvrši realokaciju sredstava po putnim pravcuima koje su odbornici naveli u svojim raspravama.

Foča dobila Trg 9. januara

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas većinom glasova odluku kojom je plato u Beogradskoj ulici dobio ime Trg 9. januara.

Istom odlukom, određeno je da se prostor ispred Centralnog spomenika poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata nazove Spomen trg srpskih boraca.

Opštinska Komisija za imenovanje ulica i trgova dobila je više prijedloga da se Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića preimenuje u Trg 9. januara, ali je na kraju prihvaćen prijedlog Komisije da prostor ispred najviše fočanske zgrade “Plavog nebodera” ponese naziv po Danu Republike Srpske.

Iz Komisije su obrazložili da na tom prostoru fočanska omladina na veličanstven način proslavlja Dan Republike, tako da se ovakvo rješenje nametnulo samo od sebe.

Komisija je dobila i prijedloge da se neke od gradskih ulica ili ustanova nazovu po fočanskim brigadama Vojske Republike Srpske, kao i po istaknutim ličnostima iz Foče – Ristu Jeremiću, prvom domaćem hirurgu u BiH, te prvim dekanima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Foči Boriši Staroviću i Olgi Blagojević.

Ovi prijedlozi nisu uvršteni u odluku, ali su iz Komisije napomenuli da će biti razmatrani u narednom periodu.

Rekonstrukcija robne kuće 

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Centar dva, kojima se investitoru omugaćava da uz rekonstrukciju nekadašnje robne kuće Fočanka, odnosno Tržnog centra Bartula, izgradi i poslovne prostore na platou ispred robne kuće prema Ulici kralja Petra, te stambene objekte iznad robne kuće.

Odbornik Dušan Bodiroga je iznio primjedbe da izmjene regulacionog plana nisu urađene u skladu sa Zakonom o prostornom planiranju i građevinarstvu, smatrajući da je lokalni parlament morao prije toga formirati stručni Savjet za plan, jer se bitno mijenja izgled centra grada.

Načelnik za urbanizam Mensud Jahić istakao da je sve urađeno u skladu sa zakonom i da će ovom investicijom centar grada biti ljepši.

Skupština je dala pozitivno mišljenje za drugu fazu obnove gradskog vodovoda koja podrazumijeva rekonstrukciju sekundarne mreže, te izgradnju i rekonstrukciju mreže za drugu visinsku zonu sa snabdijevanjem vode do naselja Dragočava.

Usvojen je i zaključak predsjednika Kluba odbronika SNSD-a Milana Vukadinovića da se iz sredstava za drugu fazu obnove vodovoda prioritetno izdvoje sredstva sa saniranje glavnog izvorišta Lučka vrela, da bi se riješio problem pojavljivanja mutne vode.

Izvor: Radio Foča