SO Foča: Usvojen budžet za 2019. godinu od 14.270.000 KM

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas budžet za 2019. godinu u iznosu od 14.270.000 KM, što je za 330.000 KM ili 2,37 odsto više u odnosu na projekciju ovogodišnjeg budžeta.

Planirano je 7.815.000 KM poreskih i 2.615.000 neporeskih prihoda,  a iz prethodne godine je prenesen kredit od dva i po miliona maraka za gradnju vrtića, koja će početi na proljeće.

Uz gradnju vrtića, najveća investicija u 2019. godini biće druga faza izgradnje novog vodovoda, vrijedna 2,8 miliona KM, koja nije iskazana u budžetu, kako je objasnila načelnik Odjeljenja za fianansije Mirjana Davidović, zbog specifičnog načina knjiženja te investicije koja će se finasnirati iz kredita Evropske investicione banke.

Za prijedlog budžeta glasalo je 19 odbornika, među njima i odbornici opozicionog NDP-a, dok su dva odbornika SDS-a bila uzdržana.

Načelnik opštine Radisav Mašić ocijenio je da je široka podrška odbornika potvrda nastojanja lokalne vlasti da budžet bude stabilizacioni i razvojni.

„Razvojna komponenta obuhvata 35 odsto budžeta, a taj iznos je i mnogo veći jer imamo investicija koje nećemo isključivo finasirati iz budžeta, već i iz drugih izvora, tako da će investicije koje će u 2019. godini biti realizovane premašiti sedam miliona maraka“, rekao je Mašić.

On je istakao da su najveći projekti izgradnja druge faze vodovoda i obdaništa,   saniranje Osnovne škole „Sveti Sava“, utopljavanje Srednjoškolskog centra, elektrifikacija Industrijske zone Brod i sedam sela, asfaltiranje puteva, završetak rekonstrukcije Sportskog centra „Partizan“, kao i završetak dvije stambene zgrade od 12 i 20 stanova za socijalne kategorije.

Mašić je podsjetio i da je u toku izrada glavnog projekta za izgradnju nove magistrale Brod-Tjentište.

U SDS-u, između ostalog, nisu zadovoljni planiranim stavkama za subvencionisanje zapošljavanja i poljoprivrede, za šta je planirano po 150.000 KM.

„Nismo glasali za budžet, jer ne podržava smjernice koje su zadate strategijom razvoja opštine na deset godina, koja je usvojena prošle godine. Ne vidimo da se podržava razvoj onih privrednih grana na kojima treba da se bazira opština Foča, od poljoprivrede i turizma, a smanjene su i subvencije za zapopšljavanje“, kaže odbornik SDS-a Dušan Bodiroga.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Milan Vukadinović ocijenio je da je budžet realno planiran i da se vodilo računa o svim potrebama.

„Relativno smo zadovoljni svim što je postignuto i obećanjima izvršne vlasti. Povećanja su u obalstima omladinske politike, kulture, podsticaja za poljoprivredu. Postoje još neke stavke za koje su načelnik opštine i izvršna vlast izrazili spremnost da u toku godine izađu u susret zahtjevima za povećanje, a apostrof je na zapošljavanu mladih, putnoj infastrukturi, razvoju poljoprivrede i turizma“, rekao je Vukadinović.

Na sjednici je usvojen i rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim su ukupna budžetska sredstva smanjena sa 13.940.000  na 11.730.000 KM, a najviše zbog prenošenja kredita za gradnju vrtića u 2019. godinu.

Fočanski parlament dobio je novog odbornika Milana Vukovića, koji je zamijenio Spomenka Stojanovića, novoizabranog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vuković će djelovati u novoformiranom četvoročlanom Klubu nezavisnih odbornika, koji su napustili DNS.

Dosadašnji sekretar SO Foča Brana Stanković razriješena je dužnosti, zbog odlaska u penziju, a za vršioca dužnosti sekretara imenovan je Branimir Radović.

Izvor: Radio Foča