Slavska akademija- Sveti Nikola borac za čistotu vjere i zaštitnik nemoćnih

Za strogo istorijski pristup, po kome su velikaši i vladari ovoga svijeta jedini važni pamćenja, Sveti Nikola jedva da je fus nota u velikoj knjizi ljudske istorije, ali gledajući očima Jevanđelja Hristovog vidimo ovog svetitelja kako pruža milostinju i kako u praksi ostvaruje primjere jevanđelskih načela, istakao je na akademiji uoči Nikolica profesor fočanske Bogoslovije  Vjekoslav Jovanović.

U slavskoj besjedi, profesor Jovanović je napomenuo da, za razliku od ovozemaljske, istorija Crkve Hristove- istorija putovanja ka Carstvu nebeskom, Svetog Nikolu pamti prvenstveno kao ugodnika Božjeg, kao borca za čistotu vjere pravoslavne i milosrdnog pomoćnika svima kojima je potrebna pomoć i zaštita.

On je naveo da postoji dosta legendi koje svjedoče da je Sveti Nikola čineći milostinju uvijek želio da ostane anoniman i da je postupao baš kako je zapisano u Jevanđelju: “A ti kada činiš milostinju, da ne zna ljevica tvoja šta čini desnica tvoja, da bi milostinja bila tvoja u tajnosti. I otac tvoj koji vidi tajno uzvratiće tebi javno.”

Jovanović je podsjetio da su iz legendi koje govore o milosrđu Svetog Nikole iznikle legende o Svetom Klausu, odnosno Djeda Mrazu, koji uoči Božića ostavlja djeci poklone u čarape.

„Cijeloga svoga života gradio je Crkvu Hristovu, poučavao vjerne, žalosnima je bio utjeha, a zalutalima putokaz ka pravom putu“, naveo je Jovanović.

On je podsjetio da je praznik Nikolice uspomena na događaj iz 11. vijeka, kada su pred najzedom Turaka mošti ovog svetitelja iz Male Azije prenesene u italijanski Bari.

„Zanimljivo je da je srpski srednjovjekovni vladar Stefan Dečanski čudom progledao baš u hramu Svetog Nikole u Bariju, a u zahvalnost Bogu i Svetom Nikoli cijeli taj hram je okovao srebrom“, rekao je Jovanović na svečanoj akademiji uoči slave opštine Foča.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je krsna slava simbol sabornosti, dobrote i ljubavi.

On je podsjetio da Srbi u Foči slavu svog hrama slave od onda kada je izgrađen, a to je bilo 1857. godine.

„Crkva Svetog Nikole je prva crkva u Foči nakon 356 godina. Opština se 1993. godine pridružila, pa i ona od tada slavi Svetog Nikolu ljetnjeg kao svoj i praznik svih građana Foče“, rekao je Mašić.

Na svečanoj akademiji nastupili su hor Bogoslovije, učenici Osnovne muzičke škole Foča i etno grupa Katera iz Istočnog Sarajeva.

Izvor: Radio Foča