Sjajno izvođenje predstave “Doktor Šuster” Milanovačkog pozorišta

Sjajni glumci Milanovačkog pozorišta odigrali su proteklog vikenda u Gradskom pozorištu Foča predstavu „Doktor Šuster“, rađenu po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Branka Kneževića.

Istoimena predstava, u režiji Dušana Kovačevića, premijerno je izvedena 2001. godine u Zvezdara teatru, gdje je bila na repertoaru 13 godina, sve do smrti legendarnog Petra Kralja, sa kojim je rame uz rame, u ulozi Smiljana Stefanovića, nastupao i Branko Knežević, reditelj nove verzije „Doktora Šustera“.

Milanovačka verzija „Doktora Šustera“ izvođena je u Zvezdara teatru, a reditelj Branko Knežević, ujedno je nastavio glumiti lik Smiljana Stefanovića.

„Želeo sam da ta predstava nastavi da živi, i nakon smrti  našeg dragog prijatelja Pere Kralja. Kada su se stekli uslovi u Milanovačkom pozorištu, da naši glumci budu dorasli tome da iznesu jednu tako tešku dramu, odlučio sam da je postavim na scenu uz saglasnost autora Dušana Kovačevića. Ono što je nama jako važno jeste da smo ovu predstavu igrali pred njim u Zvezdara teatru, u ovoj postavi, i mislim da je bio jako zadovoljan“, izjavio je reditelj i glumac Branko Knežević. Predstava će, dodaje, zasigurno imati dug život na milanovačkoj sceni, a nakon Foče, slijedi gostovanje u Laktašima.

Drama govori o sukobu iz devedesetih godina prošlog vijeka između predstavnika odumirućeg građanskog društva, starog doktora i njegove sestre, i profesorke klavira, sa predstavnicima svijeta u usponu,  inspektorom policije, novinarkom i kriminalcem.

„Radnja priče se dešava u vrijeme jednog društvenog beznađa, kada je na našim balkanskim prostorima došlo do jednog kolapse ideje, misli i starih pravila. Predstava, zapravo, govori o sukobu između ondašnjih ljudi, koji su vaspitavani u neko drugo vreme, i novokomponovanih biznismena. U sukobu između ta dva sveta, na kraju pobeđuje domaće vaspitanje, vera u Boga i ono na čemu počiva porodica, a gube svi oni koji pokušavaju da se obogate u jednom relativno kratkom periodu“, kazao je Predrag Lošić, koji tumači ulogu kriminalca Lole.

Glumac Aleksandar Avramović tumači lik Lolinog brata, inspektora policije Branka Bezdana.

„Branko Bezdan je takozvani Filozof, koji nije završio Filozofski fakultet jer je prešao u policiju, i to onaj deo policije koji je više naklonjen kriminalcima i kriminalu nego onome što bi inače trebalo da rade. Lik je, u suštini, nesrećan, i što se tiče posla i samih svojih privatnih problema. Na kraju i završava tako kako je zaslužio“, naglasio je Aleksandar Avramović.

Glumcima Milanovačkog pozorišta ovo je bilo 35. izvođenje predstave, upriličeno u okviru Majskih dana kulture opštine Foča.

Izvor: Pozorište Foča