ŠAHISTKINJE OŠK „9.JANUAR“ ŠAMPIONKE REPUBLIKE SRPSKE, OMLADINCIMA 2. MESTO!

Protekli dani doneli dva nova i velika uspeha Omladinskom šahovskom klubu „9. januar“, kao i celokupnom fočanskom sportu. Od 13 – 16. avgusta, u Banji Dvorovi, održana su takmičenja Prve lige Republike Srpske za žene i omladince.

U Prvoj ligi RS za žene učestvovale su četiri ekipe. Posle tri odigrana kola, šampionsku titulu zasluženo je osvojila ekipa OŠK „9. januar“, za koju su nastupile: velemajstor Irina Čeluškina (2,5 poena iz tri partije), Sara Jaćimović (3/3) i Miljana Golubović (2/3), dok je rezerva bila Renata Kalajdžić.

Posebno je značajan učinak višetruke reprezentativke BiH Sare Jaćimović, koja je osvojila maksimalna 3 poena, a najvažnija je bila njena pobeda u odlučujućem meču protiv ekipe iz Obudovca, kada je preko puta sedela koleginica iz reprezentacije Milanka Tomić.

Plasman prve tri ekipe: „9. januar“ 5 bodova (7,5 poena), „Obudovac“ 5 bodova (7 poena), „Svetozar Gligorić (Bijeljina) 2 boda.

Prva liga RS za omladince odigrana je sa 10 ekipa i po sastavu je svakako bila najjača do sada. Od početka do kraja borba se vodila između četvorostrukog šampiona, ekipe „Skakač“ iz Banjaluke, predvođene olimpijcima Bojanom i Mašom Maksimović i prve ekipe OŠK „9. januar“. U direktnom meču, posle prave drame na 64 polja, zabeležen je nerešen rezultat 2:2, a obe ekipe dobile su preostalih pet mečeva. Odlučilo je što je „Skakač“ savladao trećeplasirano Trebinje 3,5:0,5, a „9. januar“ bio je bolji od istog kluba 3:1.

Izuzetan nastup i drugo mesto osvojili su: fantastični FIDE majstor Vuk Žegarac sa maksimalnih 6 poena iz 6 partija, Dino Marković 5 (6), Veljko Mališ 5 (6), Miljana Golubović 2 (3) i Aleksa Đuković 2 (2).

Nastupila je i druga ekipa OŠK „9. januar“, koja je ostvarila čak tri pobede u šest kola i osvojila odlično 4. mesto. Istakli su se Sofija Mimić sa 4 (5), Jovana Matović 3,5 (5) i Lazar Mimić sa 3 (5) poena.

Plasman prve četiri ekipe: „Skakač“ 11 bodova (21,5 poen), „9. januar“ (1) 11 bodova (20 poena), „Trebinje“ 8 bodova (16 poena), „9. januar“ (2) 6 bodova (12 poena).

Klupske aktivnosti nastavljaju se trening-kampom za članove kluba, kojeg će od ponedeljka, 19. avgusta voditi internacionalni majstor i FIDE trener Dejan Nestorović.