Roman „Geto“ – nadrealni prikaz futurističke Bosne i Hercegovine

Roman „Geto“ Veselina Gatala koji govori o nesposobnosti balkanskih naroda da se dogovore i žive u miru, promovisan je sinoć u Centru za kulturu i informisanje. Ova knjiga doživjela je sedam izdanja, a na promociji su govorili profesor Duško Krsmanović i autor.

Djelo, prema mišljenju recenzenata, predstavlja nadrealni prikaz futurističke Bosne i Hercegovine kao varvarskog geta koji je proizišao iz mnoštva stvarnih referenci koje sugerišu da život u postdejtonskoj Bosni i nije daleko od Geta u kom preživljavaju samo najbeskrupulozniji i oni koji znaju tajnu prelaska Zida. Knjiga je nagrađena nagradom „Sfera“ kao najbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini. Autor smatra da se svi događaji iz romana ostvaruju već sada.

“Geto” je roman koji traje i koji se ostvaruje, a počeo je upravo ovdje uz Drinu. Knjiga čak i počinje sa tri Andrićeve rečenice iz “Na Drini ćuprija”. Pratim život ove knjige već petnaestak godina i sve što je napisano u njoj već se ispunilo, počevši od protivterorističkih ratova, migrantske krize, iseljavanja, dovođenja najgorih iz čitavog svijeta ovdje. Ko pročita vidjeće da sam nažalost, bio u pravu”, rekao je Gatalo.

Apokalipsa u priči nije uzrokovana atomskim ratom, ni bilo kakvim činom, već propustom, jer je svjetska zajednica odlučila da ovaj prostor ogradi velikim zidom gdje je ostavila neuračunljive narode unutra. Genetske modifikacije i žigosanje, hladno oružje i hologrami, čovjek i pas… Veselin Gatalo je sjajno spojio akciju i alegoriju u svojoj originalnoj priči o ljudskosti, nehumanosti, prijateljstvu i mržnji.

“Ovo djelo čita se u jednom dahu, a po svemu sudeći dobiće i filmsku adaptaciju. Prikazana je BiH 2094. godine kao izolovan Geto od strane ostalog svijeta. Jedan jako zanimljiv i uzbudljiv roman, pun akcije i obrta”, smatra profesor Krsmanović.

Veselin Gatalo je književnik iz Bosne i Hercegovine. Piše priče, romane, drame, eseje, kolumnista je mnogih uglednih časopisa, urednik i voditelj emisije „Ljudovanje“ na RTRS-u.

Izvor: Radio Foča