PU Foča: Sve veći priliv migranata

Podaci Policijske uprave Foča govore da je sve veći priliv ilegalnih migranata koji preko BiH pokušavaju da se domognu zemalja Zapadne Evrope.
Od početak ove godine, pripadnici Policijske uprave Foča pronašli su 79 migranata, od čega 50 u martu, a njihov broj je još veći kada se dodaju i migranti koje je otkrila Granična policija BiH.
Strani državljani bez potrebnih identifikacionih dokumenata nelegalno ulaze u Republiku Srpsku, na području opština Čajniče, Rudo, Višegrad, Novo Goražde i Foča, iz Crne Gore i Srbije.

Zamjenik načelnika Policisjke uprave Foča Radenko Vasiljević kaže da se policija svakodnevno susreće sa licima koja dolaze iz „rizičnih“ zemalja.

„Uglavnom ih pronalazimo same, dok je bilo pojedinačnih slučajeva da smo lišili slobode državljane BiH, koji su ih prevozili, što je krivično djelo“, rekao je Vasiljević na pres konferenciji u Foči.

On je napomenuo je da su migranti najčešće iz Sirije, Libije, Palestine, Alžira i Pakistana.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović naveo je da je migrantima cilj da pređu do Sarajeva, da bi se potom domogli Zapadne Evrope.
„ Mi smo tranzitni put kuda oni prolaze, najčešće iz Crne Gore“, rekao je Tomović.

On je podsjetio da je fočanska policija ove sedmice u Miljevini, na putu Foča-Sarajevo, uhapsila jednog državljanina BiH koji je prevozio četiri ilegalna migranta.
„Protiv njega je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH za krivično djelo krijumčarenje ljudi, dok su migranti predati Agenciji za strance BiH“, naveo je Tomović.

Policija je juče u Rudom pronašla dva migranta iz Sirije, a istog dana u Čajniču je otkrila sedam migranata iz Libije i Sirije, koji su na dalji rad predati Graničnoj policiji BiH, jedinici Hum u Foči.

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Na području Policijske uprave Foča u februaru je registrovano 18 krivičnih djela, tri više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, rečeno je danas na redovnoj pres konferenciji ove uprave.

Policija je uspjela da rasvijetli šest od sedam krivičnih djela, koje su počinili nepoznati izvršioci, čime je zadržan visok stepen rasvijetljenosti, a najčešće se radilo o krađama.

U februaru nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većoj mjeri, tako da je stanje zadovoljavajuće i u ovoj oblasti, rekao je zamjenik načelnika Policijske uprave Foča Radenko Vasiljević.

On je najavio da će povodom Dana policije biti organizovano više aktivnosti, kao što su Dan otvorenih vrata i vježba Jedinice za podršku, kada policija građanima predstavlja svoje aktivnosti i opremu.

„Biće organizovano i više sportskih aktivnosti u kojima će učestvovati pripadnici svih policijskih stanica koje čine PU Foča, a i PU Foča će učestvovati na sportskim takmičenjima u sjedištu MUP-a u Banjaluci“, rekao je Vasiljević.