PU Foča: Smanjen broj krivičnih djela

Na području Policijske uprave Foča tokom mjeseca aprila smanjen je broj krivičnih djela za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Manji je i broj saobraćajnih nezgoda za deset odsto, dok je u blagom porastu broj prekršaja javnog reda i mira, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Uprave.

Policija je u aprilu zabilježila 23 počinjena krivična djela, 18 saobraćajnih nezgoda i 12 prekršaja javnog reda i mira. I dalje se bilježi visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela.

-Bitno je naglasiti da nije bilo prekršaja sa težom posljedicom po lica i imovinu, iako ih je u odnosu na prošlu godinu zabilježeno za pet više. Broj nezgoda manji je za desetak procenata nego lani-naveo je Velimir Kostović, načelnik PU Foča.

Bezbjednost na području u nadležnosti policijskih stanica koje pokriva PU Foča stabilno je, a zahvaljujući operativnim mjerama smanjuje se broj počinjenih krivičnih djela.

-Od ukupno počinjena 23 krivična djela , 17 je iz oblasti opšteg kriminaliteta,  dva iz oblasti privrednog, tri protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i jedno krivično djelo krivotvorenje novca. Lani su u istom periodu počinjena 27 krivičnih, tako da imamo smanjenje za 15 odsto-naveo je načelnik Krim policije PU Foča, Duško Tomović.

Na području PU Foča u narednom periodu očekuje se veći priliv ilegalnih migranata upozorio je načelnik Kostović:

-Operativni podaci ukazuju na veći priliv migranata sa teritorija Srbije i iz Crne Gore, a povećano je prisustvo nadležnih agencija na području naše uprave sve u cilju zaštite državne granice-rekao je Kostović.

Iako se policija skoro svakodnevno susreće sa ilegalnim licima u pograničnim dijelovima do sada nije zabilježila nijedno krivično djelo počinjeno od strane migranata.

-Međutim na tim rutama njihovim kuda se kreću bilo je par kuća koje su “obijene” i najvjerovatnije korištene za njihovo prenoćište-rekao je Kostović.

Policijski službenici preduzeli su i niz preventivnih aktivnosti i mjera da proslave drugarskih i maturskih večeri prođu mirno i u najboljem redu. Apelovali su na  maturante, nastavno osoblje i roditelje da svi preduzmu potrebne mjere kako bi proslave matura protekle bez neželjenih bezbjednosnih pojava.

Izvor: Radio Foča