PU Foča: Pojačane kontrole policije u vrijeme praznika

Stanje bezbjednosti u mjesecu novembru na području opština Višegrad, Rudo, Čajniče, Novo Goražde, Kalinovik i Foča, Policijska uprava Foča je ocijenila kao bezbjedno. Kako su istakli iz policije, zadržan je trend rasvjetljenosti krivičnih djela, te je smanjen broj prekršaja i narušavanja javnog reda i mira u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tako je u novembru registrovano osam narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje od 43% u odnosu na novembar 2017. godine, te 13 saobraćajnih nezgoda, što je za 19% manje nego u istom mjesecu lani. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, a u većini nezgoda je registrovana manja materijalna šteta. Evidentirano je i smanjenje broja prekršaja iz oblasti nasilja u porodici, a u prošlom mjesecu zabilježena su dva takva prekršaja, dok ih je u novembru prošle godine registrovano šest.

Policija je evidentirala i 28 krivičnih djela, od kojih je najviše iz oblasti opšteg kriminaliteta.

Kao jednu od najznačajnijih akcija koju je policija u novembru sprovela je otkrivanje zloupotrebe opojnih droga na području opštine Višegrad.

„Izvršen je pretres na jednoj lokaciji u Višegradu, i tom prilikom pronađeno je 47 stabljika marihuane i 3207 komada sjemenki koje su bile zapakovane i spremljene za dalji promet“, rekao je načelnik odjeljenja kriminalističe policije u PU Foča Duško Tomović.

Tomović je napomenuo i da je rasvjetljeno krivično djelo razbojništva, a počinilac krađe u prodavnici „Savić prom“ u Foči uhapšen je i predat u nadležnost Okružnom tužilaštvu u Trebinju:

„Priveli smo lice sa područja Sarajeva, inicijala G.N. koje je u potpunosti priznalo i opisalo način izvršenja krivičnog djela razbojništva“, zaključio je Tomović.

Pripadnici Policijske uprave Foča u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika vršiće pojačane kontrole u saobraćaju, kao i kontrole u ugostiteljskim objektima, istakao je načelnik policije Policijske uprave Foča Vojislav Krunić:

„U periodu od 20.decembra ove godine, do 15. januara 2019. godine pripadnici policije pojačaće prisustvo na terenu. U tom periodu, vršiće se pojačana kontrola saobraćaja, u segmentima kontrole prekoračenja brzine, vožnje pod dejstvom alkohola ili opojnih droga. Takođe, izvodiće se operativno-taktičke mjere u ugostiteljskim objektima i na lokacijama gdje se ukaže potreba“.

Iz Policijske uprave Foča apeluju na građane da ne koriste pritehnička sredstva te da se praznici proslave na miran i dostojanstven način.

Izvor: Radio Foča