Prvi Kongres stomatologa okupio eminentne stručnjake na Medicinskom fakultetu u Foči

Međunarodni kongres stomatologa okupio je na fočanskom Medicinskom fakultetu brojne stručnjake iz ove oblasti iz RS, BiH, Srbije i Makedonije koji će predstaviti novine u savremenoj praksi liječenja bolesti usta i zuba i razmijeniti znanja i iskustva.

Zdravlje zuba kod stanovništva u RS nije na zadovoljavajućem nivou, ocjenjuju stručnjaci. Zbog nedovoljne svijesti o očuvanju, starija, ali i srednja populacija još uvijek se okreće ugradnji fiksnih i moblilnih proteza, umjesto da na vrijeme posvete pažnju oralnom zdravlju. Jedan od zadataka stomatologa jeste prevencija u ranom djetinjstvu, kaže Sanja Gnjato, specijalista za stomatološku protetiku Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

– Treba krenuti sa prevencijom u najranijem uzrastu, od beba, pa nadalje, posvetiti veliki značaj prevenciji i popravljanju zuba u školskom i predškolskom uzrastu, a ne kao što je slučaj u školskim ordinacijama da djeca kada dobiju šestice moraju da ih vade. To je primarni zadatak i apel široj zajednici da vode računa o prevenciji i stanju oralnog zdravlja –rekla je Gnjato.

Brojke pokazuju da Republici Srpskoj ne manjka stomatološkog kadra. Trenutno je hiljadu i dvije stotine licenciranih stomatologa, dok je na birou rada stotinak stomatologa. U Komori doktora stomatologije RS očekuju skorije otvaranje stomatoloških ambulanti u školama, ali i bolji odnos Fonda prema privatnim zdravstvenim ustanovama.

-Privatne stomatološke ordinacije u RS nemaju ugovore sa Fondom, dok sve druge imaju. Nadamo se da će se to promijeniti i pojaviće se prostor za zapošljavanje mladih doktora stomatologije u našim ordinacijama-rekao je predsjednik Komore, Mladen Mišeljić.

Osim sagledavanja stanja oralnog zdravlja kod stanovništva i mogućnostima za njegovo popravljanje, stomatolozi na kongresu imaju priliku da se kroz 47 stručnih radova upoznaju sa novinama u ovoj grani medicine. O novitetima u oblasti restauracije poslije endodoncije govorila je Sonja Apostolska , profesor Stomatološkog fakulteta u Skoplju:

-To su nove metode mašinske endodoncije, novi materijali kojima se ispunjavaju korijenski kanali, i onda je za čuvanje tog zuba neophodna dobra restauracija, dakle konzervativan tretman kako bi zub ostao što duže, a pacijent bio zadovoljan-kazala je Apostolska.

O materijalima koji se koriste u dječijoj i stomatologiji uopšte predavala je prodekan za nauku Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Radović:

-To su kompoziti i adhezivi koji imaju vrlo široku primjenu. Ti materijali postaju sve jednostavniji i kvalitetniji za upotrebu, a upravo je moj dio priče šta ta jednostavnost znači i nama i našim pacijentima-rekla je Radovićeva.

Stomatologija na prostoru zemalja bivše Jugoslavije svakodnevno napreduje usvajanjem novih metoda i usavršavanjem kadra. Edukacija stomatologa i međusobna razmjena iskustava upravo su zadaci stručnog skupa u Foči, koji je proteklih osam godina imao karakter simpozijuma, a od ove godine prerastao je u međunarodni kongres.

-Težili smo da kao ustanova organizujemo Kongres na kojem će kolege sa fakulteta iz okruženja i iz privatne prakse prezentovati radove, sopstvene slučajeve iz ambulante na osnovu kojih svi možemo da razmijenimo iskustva kroz praktičan rad. Ovdje imamo 47 radova, eminentne stručnjake, što govori da je naš fakultet postao prepoznatljiva ustanova  ne samo u Srpskoj već i u regionu-rekao je pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči za Stomatološki odsjek Nikola Stojanović.

Kongres stomatologa u Foči organizovali su Komora doktora stomatologije Republike Srpske i ovdašnji Medicinski fakultet, koji obilježava 25 godina postojanja i rada.

Izvor: Radio Foča