Projekat “Dušu nisu ubili” : Srbi kroz vijekove mnogostradalni i mučenički narod

Projekat „Dušu nisu ubili“ koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja novinarke RTRS-a Mile Lolić Močević i istoriografske monografije „Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku“ profesora Drage Mastilovića, dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu predstavljen je u Foči. Gologotu koju je prošao srpski narod u 20.vijeku nije prošao nijedan narod u Evropi, a stradanja Srba, njihove jame, grobove i kosti ne smiju pasti u zaborav, poručeno je sa promocije.

Jedan narod, jedan vijek, tri stradanja, o tome prvi put na jednom mjestu detaljno govori dokumentarni film “Dušu nisu ubili”. U filmu svjedoče stradalnici i potomci o onome što su preživjeli tokom dva svjetska i proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata,  kako su im porodice nastradale, naučni radnici govore o načinima stradanja,o kulturi pamćenja i odgovaraju na pitanje kome je sve smetao srpski pravoslavni narod u BiH.

Poslije svakog rata falsifikovan je obim stradanja Srba. Stravično ubijanje, progon i namjeru da se Srbi unište tokom ratova svjetska javnost sramno je zataškavala. Čelebići, Miljevina i Jošanica kod Foče, hercegovačke jame, Pridvorica, Lijevče Polje, Birač, srednja Bosna i Bosanska krajina, samo su neka od stratišta Srba koji su ekranizovani primjeri sistematskog uništavanja jednog naroda , odnosno primjeri zločina genocida.

Dio filma sniman je i u fočanskom selu Čelebići odakle je srpski narod za vrijeme Velikog rata masovno interniran u austrougarske logore. Prenesena su potresna svjedočenja mještana i potomaka stradalih ovog kraja o zločinačkom projektu Austrougarske, među kojima i svjedočenje Milike Radovića:

-U tom projektu veliki broj naroda sa obala Drine između ostalog našeg grada i kraja odakle potičem platio je to svojim životima, dugogodišnjim robijama po kazamtima tadašnje BiH u sastavu Austrougarske, po rumunskim, mađarskim i ostalim logorima. U pitanju su na stotine i stotine žrtava tog kobnog projekta, a drago mi je što je konačno neko našao za shodno da osvijetli taj moment naše teške i surove istorije-kazao je Radović.

O najvećem stratištu nedužne djece i civila na području Gornjeg Podrinja iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata kazivala je Dušanka Lalović, preživjeli svjedok monstruoznog zločina u Jošanici koji su 1992.godine počnili pripadnici Armije BiH.

-Dobro je da se i na ovaj način govori o stradanju Srba u Foči jer za te zločine niko nikada nije odgovarao-istakla je Lalovićeva.

Stradanje srpskog naroda uvijek je pratilo i stradanje Srpske pravoslavne crkve, o čemu na filmu govori profesor Pravoslavnog bogolosvskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” protojerej-stavrofor, Darko Đogo. Foča je tako dala podršku da se istina o srpskom narodu objelodani, kaže načelnik opštine Radisav Mašić:

-Ovdje imamo sudbine ljudi, ljude koji pričaju o stradanjima svojim, porodica svojih i svog plemena, one vrijednosti koje istorija nije zabilježila. Dužni smo da ih prenosimo potomcima svojim, da o tome pišemo, govorimo, da nikada ne zaboravimo-rekao je Mašić.

I film i knjige autorke i istoričara Drage Mastilovića zauvijek prikazuju javnosti da su Srbi kroz vijekove mnogostradalni i mučenički narod.

-Jedan od šest naučnih radnika koji je govorio u projektu na pitanje da li postoji narod u Evropi koji je kao srpski u BiH preživio tri puta stradanje za 75 godina, odgovorio je da naravno ne postoji. To je nešto o čemu se u nacionalnim i svjetskim istorijama ne uči. Ono što je najvažnije je da mi prikazujemo stradanje srpskih civila, ne vojske, ne vojne operacije, dakle stradanja žena, djece i staraca kroz tri rata- rekla je autor filma Mira Lolić Močević i poručila da žrtve ne smiju biti zaboravljene, a stradanje srpsko nikome da se ne ponovi.

Promociju projekta “Dušu nisu ubili” u Foči zajedno su organizovali ovdašnji Centar za kulturu i  Udruženje “Srpsko-ruski most”.

– Ovaj projekat je bacio svjetlo na mnoge događaje koji su zapostavljani i zaboravljani i o sveukupnom stradanju Srba. Svakako da se na ovome naša saradnja sa Srpsko-ruskim mostom neće završiti i trudićemo se da što više sličnih događaja organizujemo-rekao je direktor Centra za kulturu, Vladimir Pantović.

Izvor: Radio Foča