Predavanje u Studentskom domu: Korisne navike čuvaju zube i štede novac i vrijeme

Studenti stomatologije su na slikovit i zanimljiv način, kroz ekonomsku računicu, pojasnili kolegama sa drugih odsjeka Medicinskog fakulteta, ali i studentima Bogoslovskog fakulteta, koji žive u Studentskom domu u Foči, da je redovno i pravilno pranje zuba najbolji i najisplativiji vid zaštite oralnog zdravlja.

Na sinoćnjem izuzetno posjećenom predavanju, na kome se tražila stolica više, budući stomatolozi su naveli da je za četkicu i pastu potrebno izdvojiti 10 KM i deset minuta dnevno za pranje zuba, dok samo jedna plomba košta 35 KM, korjensko liječenje 100 KM, a cijena raznih vidova nadogradnje zuba i implanta kreću od 300 do 900 maraka.

Kada se toma doda i potrebno vrijeme za liječenje zuba, jednostavan je zaključak da se ne isplati biti lijen i neodgovoran prema sebi, istaknuto je na predavanju.

Jedan od studenata predavača Slavko Malešević, iz Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata, koji je organizovao predavanje, rekao je da je u našem društvu veoma slaba zdravstvena prosvjećenost.

„Nadamo se da smo na ovaj način uspjeli da edukujemo i motivišemo studente koji žive u Domu da bolje održavaju oralnu higijenu i da se jave svom stomatologu koji bi ih uputio u sve metode održavanja“, rekao je Malešević.

Specijalista dječije preventivne stomatologije Bojana Davidović navela je da kod pacijenata postoji određena doza straha od stomatologa, mada za to nema razloga, te da kod stanovništva nije razvijena svijest o potrebi redovnih odlazaka na preventivne preglede.

„Neophodno je javiti se stomatologu, bar dva puta godišnje, jer će on uočiti sve promjene i dati pacijentu dosta korisnih savjeta “, rekla je Davidovićeva.

Predavanje je organizovano u saradnji sa Upravom Studentskog doma Foča u kojem stanuje 322 studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta iz zemalja regiona, a najviše ih je iz Srbije, Crne Gore, Srpske i Federacije BiH.

Direktor Studentskog doma Srđan Drašković kaže da se u ovoj ustanovi trude da studentima koji tu žive boravak u Foči ostane u što ljepšem sjećanju.

„Prošlog vikenda smo podržali odlazak 22 studenta na Egzitov „Festival 84“ na Jahorini, obezbijedivši im prevoz i hranu. Pomažemo i odlazak na Sajam knjiga u Beograd, na OK fest na Tjentište, učešće na sportskim takmičenjima, čime pokušavamo da im priuštimo da vide nešto novo i da im se boravak ovdje ne svede samo na učenje“, rekao je Drašković.

Predavanje u Studentskom domu održano je povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Izvor: Radio Foča