Povećani vodostaji, nedostatak mjernog instrumenta otežava praćenje vodostaja Drine

Vodostaji svih rijeka i vodotoka na području opštine Foča su povećani, ali su i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, saopšteno je iz Opštinskog štaba Civilne zaštite.

Vodostaji Drine, Sutjeske, Ćehotine i Bistrice povećali su se tokom vikenda, a rijeka Bistrica je u dijelu naselja Miljevina, gdje se izlivala i ranijih godina, u subotu i nedjelju je bila u neposrednoj blizini stambenih objekata i garaža.

„Iako su se vodostaji povećali, oni danas imaju tendenciju opadanja, a i stabilne vremenske prilike u narednim danima koje su najavili meteorolozi, podoguju opadanju vodostaja“, rekao je šef Štaba Civilne zaštite opštine Foča Čedo Zelović.

Fočanska Civilna zaštita svakodnevno prati stanje na terenu i preduzimaće mjere u slučaju većih vodostaja, koje podrazumijevaju obavještavanje stanovništva o stanju na terenu, te sklanjanje ljudi i materijalnih dobara u slučaju potrebe.

Kako nam je potvrđeno u Civilnoj zaštiti, stanje na akumulaciji HE Piva je redovno a voda ne prijeti prelivu na brani.

Zelović je napomenuo da se fočanska Civilna zaštita suočava sa problemom nepostojanja mjernog instrumenta, koji je ranije bio postavljen na rijeci Drini ispod mosta kod KPZ-a, te da je bez njega vrlo teško procijentiti promjenu vodostaja Drine. Dodao je da je Opštinski štab Civilne zaštite uputio Republičkoj upravi Civilne zaštite zahtjev za obezbjeđivanje digitalnog mjernog instrumenta SEBA ili eventualno mjerne letve, koji će biti proslijeđen Vodama Srpske, kako bi se vodostaj Drine u Foči mogao redovno pratiti.

Izvor: Radio Foča