Poslije šest decenija obnova OŠ „Sveti Sava“ u Foči

U OŠ „Sveti Sava“ u Foči poslije više od šest decenija biće rekonstruisana kompletna podna površina objekta i sanirani mokri čvorovi, čime će ova obrazovna ustanova biti zaštićena od daljeg propadanja i dobiti izgled kakav dolikuje. Za obnovu škole oštećene usljed starosti, kao i u poplavama 2010. i 2014. godine, Vlada Japana odobrila je 119.081 KM.

Od 1958.godine u OŠ “Sveti Sava” nije zabilježeno nijedno značajnije ulaganje. Prije sedam godina djelimično je rekonstruisan krov zbog prokišnjavanja, novi izgled dobila je jedino fiskulturna sala, povremeno vršene manje popravke i krpljenja, dok ozbiljnijih radova na zaštiti objekta od daljeg propadanja nije bilo zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Da bi se takva slika promijenila rukovodstvo škole apliciralo je za grant sredstva Vlade Japana. Danas su u Sarajevu sa japanskom Ambasadom u BiH potpisali ugovor o dodjeli novca za obnovu koja će uskoro početi.

-Kompletni podovi u svim prostorijama škole, učionicama, kancelarijama i svim drugim prostorijama biće obnovljeni, kao i kompletan mokri čvor, sanitarije , cijevi i sve ostalo. To će biti prva obnova podova od kako škola postoji, a mokri čvorovi su malo kozmetički dotjerivani, a sada će u potpunosti biti obnovljeni. Podovi su zaista bili u lošem stanju, a suočeni smo bili svako malo sa kvarovima u mokrim čvorovima. Mnogo nam ovo znači i zaista smo zahvalni Vladi Japana na prepoznavanju naših potreba-rekla je Jelena Čančar, direktorica škole.

U školi očekuju da bi kroz projekat energetske efikasnosti uskoro mogli da obnove stolariju i fasadu objekta, čime bi novi izgled bio upotpunjen.

-Aplicirali smo na projekat Ministarstva za prostorno uređenje RS, očekujemo da ćemo proći taj projekat, čime će učenici dobiti kvalitetne uslove za nastavu, a škola će produžiti svoj životni vijek i zaista dobiti onaj izgled kakav bi trebalo da imaju vaspitno-obrazovne ustanove-dodala je Čančareva.

Osim fočanske škole, Vlada Japana odobrila je sredstva u iznosu od 157 572 marke i za  zamjenu prozora, prozorskih okvira i vrata na objektu Osnovne škole “Skender Kulenović” u Zenici, te 530 087 KM za projekat podrške deminiranju u Vitezu koji sa 30.900 KM sufinansira Ambasada SAD u BiH.

Izvor: Radio Foča