Ponovo se aktiviralo klizište iznad rudnika u Miljevini – u opasnosti domaćinstva u Budnju

Veliko klizište u fočanskom selu Budanj, iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja Miljevina, koje se prvi put aktiviralo u januaru prošle godine, ponovo se pokrenulo i prišlo nadomak kuća.

Zatrašujuće klizište dugo i široko više stotina metara prošle godine je “progutalo” više štala, pokidalo puteve, elektrovodove i seoski vodovod, a sada se situacija dodatno pogoršala.

Milka Filipović, kojoj je prošle godine stradala štala, pa je u međuvremenu farmu krava “prepolovila” sa dvadeset na deset grla,  kaže da prošlu noć nisu nikako spavali.

“Od juče ujutro kako se ovo desilo, u kući ne sijemo da zanoćimo. Došlo je do kuće, još samo da se ona sruši, sve je ugroženo. Voda nam je prekinuta, puta nemamo, ni pješke se više kući ne može prići”, priča Filipovićeva.

Ova porodica nije bila zadovoljna procijenjenom vrijednošću njihovog imanja i trenutno se sudi sa Rudnikom oko odštete.

Milka ističe da je oni žive od poljoprivrede i da pored kuće, stajskih objekata, voćnjaka i poljoprivrednog zemljišta godinama ulažu u infrastrukturu.

“Uložili smo svoja sredstva da napravimo kilometar puta, nasuli ga, a i opština nam je jednom pomogla da ga naspemo. Napravili smo bazene za vodu i nabavili pumpe , mašine, nove štale i kuće i sve je propalo”,tužna je Filipovićeva.

Njen sin Dimitrije kaže da se nakon prošlogodišnjeg aktiviranja klizišta, zemljište bilo stabilizovalo, ali da se ponovo pokrenulo kada su mašine Rudnika počele ekploataciju na toj strani kopa.

“Sud im je zabranio da kopaju na dijelu prema nama, ali su oni prije sedam dana počeli da kopaju i odmah se pokrenulo”, kaže Dimitrije.

On dodaje da ovo područje nikada nije proglašeno zonom rudarskog obuhvata i da nije zakonksi izvršena eksprorpijacija, već da Rudnik postepeno otkupljuje zemljište.

Njegov stri Milorad Filipović kaže da 15 mjeseci žive u strahu a da mu je imovina procijenjena na 60.000 KM.

„Šta ću ja sa tim novcem, gdje ću. Nisu kuću procijenili kako treba, ni bazene za vodu sa kilometar vodovoda u koje sam uložio veliki novac”, kaže Milorad.

Tehnički direktor Rudnika Miljevina Dušan Ždrale kaže da je došlo do slijeganja pukotina zemljišta na postojećem klizištu.

On tvrdi da ne postoji sudska zabrana, ali i da eksploatacija rude nije vršena u ovom dijelu kopa, a da mašine koje su sada na terenu  rade sanaciju klizišta.

“Mi se sa tom zabranom nismo upoznati”, rekao je Ždrale.

On je dodao da se Filipovići nisu složili sa procjenom vrijednosti njihovog imanja.

“To je sad na Sudu, mada su drugi ljudi prihvatili cijenu”, naveo je Ždrale.

O aktiviranju klizišta mještani su obavijestili opštinu i Civilnu zaštitu, a u lokalnoj upravi je rečeno da je komsija danas izašla na teren.

Izvor: Radio Foča