Pomračenje sunca – roman o djetinjstvu slijepog pisca

Srpska centralna biblioteka „Prosvjeta“ Foča organizovala je sinoć promociju knjige „Pomračenje sunca“ autora Sreta Vučkovića. Ovo je Vučkovićeva druga knjiga, a autor radi i na trećem romanu, za koji se nada da će biti objavljen do kraja godine.

Knjiga „Pomračenje sunca“ sastoji se od 28 pripovjedaka, koje govore o djetinjstvu Sreta Vučkovića, slijepog pisca iz Kozarske Dubice. Vučković je u ovom knjizi uspio da zaustavi vrijeme, nekadašnje selo, običaje, način življenja. Zaustavio je vrijeme i javnosti predstavio svoje djetinjstvo.

„Posebno sam istakao  bolest oca i tadašnje probleme koji su krenuli sa očevom bolešću a nastavili su sa mojim gubitkom vida“, kaže Vučković.

Sreto Vučković odrastao je dva puta, u svom djetinjstvu i zajedno sa djecom kojoj je u školi  predavao srpski jezik. Vučković ističe da se odrastanje djece danas u mnogome razlikuje u odnosu na njegovo djetinjstvo:

„Danas djeca imaju druga interesovanja, internet, televiziju. Nama je radost bila kada smo imali krpenu loptu“.

Organizator promocija Vučkovićevih knjiga širom Republike Srpske Dušanka Kotur Ugrica ističe da je Sreto fenomen jer slijepoj osobi je veoma teško biti pisac:

„Kada slijep čovjek piše, to vam je kao da žena bez ruku hekla. On ne može sam pisati već mu uvijek u pomoć priteknu djeca iz sela, on diktira a oni pišu i tako nastaju Sretovi romani“.

Sreto Vučković je slijep od 1989. godine i njegove knjige su  jedino je što će ostati iza njega, jer nije oženjen i nema potomke.

„Mislim da sam uspio u tome da ljudi čitaju moje knjige zbog toga što se u njima zaista ima šta pročitati, a ne samo zbog toga što sam slijep. One će ostati kao dokaz da sam postojao“.

Promocija knjige „Pomračenje sunca“ održaće se večeras u Bileći i Trebinju, a sutra u Ljubinju i Berkovićima.

Izvor: Radio Foča