Pola vijeka od mature – U Učiteljskoj školi naučili da moraju stalno učiti

Učenici nekadašnje Učiteljske škole „Ivo Lola Ribar“ iz Foče obilježili su zlatni jubilej- pola vijeka od mature.

Prozivci, koju su obavile profesori geografije Ana Jovičić i njemačkog jezika Bosa Gudelj, odazvala su se 33 učenika generacije koja je školu završila 1969. godine.

Na druženje je iz dalekog Njujorka došao i Sveto Jojić, koji ističe da je presrećan što je ponovo sa školskim drugovima i što su evocirali uspomene na nezaboravne školske dane.

„Učiteljska škola je bila prepoznatljiva po strogosti, ali i po izuzetno kvalitetnim vannastavnim aktivnostima. Škola je imala dobre muzičare, orkestar, dobre sportiste, obrazovanje je bilo sveobuhvatno“, ističe Jojić.

Iz SAD-a je, i to iz Bostona, došao i Miladin Janković, koji priča da su profesori Učiteljske škole bili strogi, ali pravedno strogi i da su, osim učenja, zahtijevali i lijepo ponašanje, te da su svima njima dali kvalitetan osnov za život.

On je kao prosvjetni radnik radio i u američkim školama.

„Ako samo poredim vježbe iz hemije u Foči i Americi, mogu reći da je to kod nas u Učiteljskoj školi bilo mnogo ozbiljnije još šezdesetih godina sa dosta više instrumenata i materijala u laboratoriji. Neuporedivo je koliko je u tom vremenu naš školski sistem bio stroži, mnogo se trebalo razmišljati, zaključivati, sada čujem da se ovdje promijenilo“, kaže Janković.

Edisa Razman iz Sarajeva kaže da su oni jedna od generacija koja je imala privilegiju da živi slobodno.

„Foča je sa Učiteljskom školom doživjela procvat, jer su sa ovom školom došli muzički instrumenti, ali i izuzetno kvalitetni profesori, domaći i sa strane. Naučili smo sve- da budemo i praktični i snalažljivi i pametni. Tada se uz obrazovanje i vaspitavalo, a danas se samo obrazuje“, navodi Razmanova.

Zoran Čarapić iz Slavonskog Broda kaže da je škola bila prepoznatljiva po disciplini i odličnim nastavnicima.

„Tačno je to kada se kaže da je Učiteljsku školu bilo teže završiti nego fakultet, ali vrijedilo je.  Profesori su se poštovali, disciplina je bila dobra, to se odrazilo na znanje i to nam je u životu mnogo značilo, stekli smo radne navike i naučili da moramo non-stop raditi i učiti“, kaže Čarapić.

Učiteljsku školu pohađali su đaci iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, najviše iz BiH, Crne Gore i Srbije, a jedan od najboljih učenika bila je Budimka Mitrić Tišma iz Bačkog Dobrog Polja, koja danas živi u Novom Sadu.

„Profesore kod kojih smo lakše prolazili možda smo voljeli, a malo manje one koji su bili strogi, ali smo kasnije shvatili da smo od strogih profesora mnogo naučili. Kada sam na Filozofskom fakultetu polagala pedagogiju, profesor mi je rekao da se vidi da sam završila učiteljsku školu“, kaže Mitrićeva.

Profesor geografije u Učiteljskoj školi Ana Jovičić kaže da su učenici bili uglavnom djeca iz seoskih područja, koja su stasavala u prave narodne učitelje.

„Tamo gdje su kasnije služili bili su i veterinari i ljekari i pravnici i učitelji i roditelji, sve moguće. Škola je davala obimno znanje visokog kvaliteta, a djeca su se trudila, nije bilo bježanja sa nastave i to je po mom mišljenju bila neprevaziđena škola“, rekla je Jovičićeva.

Učiteljska škola „Ivo Lola Ribar“ osnovana je 1960. i radila je do 1972. godine.

Da je imala veoma visoke kriterijume govori i podatak da je od 1.348 učenika diplomski ispit položilo njih 1.023.

Izvor: Radio Foča