Poezija i freske Svetislava Mandića krase Bogoslovski fakultet

Poetska i slikarska ostvarenja Svetislava Mandića ubuduće će krasiti unutrašnjost Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči na kojem je danas postavljena izložba poezije i fresaka ovog vrsnog, danas skoro zaboravljenog umjetnika. Postavku naslovljenu “Na pergamentu duše poezija i freske Svetislava Mandića” priredila je i trajno poklonila ovoj viskoškolskoj ustanovi bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Vanja Šmulja.

Izložba o poeziji i freskama Svetislava Mandića osmišljena je lani i projektovana u znaku srpske i svjetske kulturne baštine. Srednjovjekovne freske koje je svojim radom štitio od propadanja i zaborava, ali i poezija koja je velikim dijelom, onim najvažnijim, sa tim radom povezana, predstavljaju osnovni sadržaj ove izložbe.

-Svetislav Mandić bio je jedan od onih kulturnih pregalaca čija imena se ne pominju često, bio je freskopisac i pjesnik. Ova izložba sadrži tridesetak fresaka, a naša želja bila je da predstavimo ono što je ovaj umjetnik ostavio i slikarskom kičicom i perom, a to je jedno ogromno i obimno, značajno djelo-rekla je Vanja Šmulja, autor izložbe.

Književni, pjesnički, umjetnički i kulturni rad Svetislava Mandića snažno je zasnovan na pravoslavnoj duhovnosti i tradiciji. Niko u srpskoj književnosti, u punoći freskopisa i lirike ostvarenoj u jednom biću, nije sa takvim pijetetom duboko suštinski pjevao i slikao:

-Kao pjesnik Svetislav Mandić nije mnogo poznat, pojavio se u vrijeme novih stilova književnosti i on se sam povukao i vrlo rijetko se izražavao. Zboga toga smo na ovoj izložbi postavili njegovo i verbalno i slikarsko izražavanje, pokazujući tu intermedijalnost i pristup i jednom i drugom što je nosio u sebi, i slikarskom i poetskom-dodala je Šmulja.

Rođenje Hristovo, Preobraženje, Blagovijesti, Sveti mučenici i proroci, Mironosnice na grobu, Beli anđeo, samo su neke od fresaka i poetskih izraza koji osvjetljavaju zidove svetovasilijevskog visokoškolskog zdanja u Foči čija je biblioteka čuvar legata Svetislava Mandića.

Sastoji se od 2 000 vrijednih knjiga iz oblasti likovne i crkvene umjetnosti, beletristike, filozofije, navodi profesor Crkvenog prava Bogoslovskog fakulteta, Saša Šoljević:

-Izuzetno mnogo knjiga, fototipska izdanja spomenika iz srednjeg vijeka, knjige iz likovne umjetnosti na različitim jezicima, a praktični i funkcionalni značaj tog legata ogleda se u činjenici da naši studenti koriste te knjige pišući seminarske, diplomske i druge radove iz predmeta Istorija crkvene umjetnosti. Zato je priređivanje ove izložbe, koja će biti trajno vlasništvo fakulteta, prirodan korak koji će i ličnost i djelo Svetislava Mandića učiniti još poznatijim našim studentima, ali i građanstvu Foče-rekao je Šoljević.

Izložba “Na pergamentu duše, poezija i freske Svetislava Mandića” nastala je u saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke RS sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, kao dio projekta Svetislav Mandić u srpskoj književnosti i kulturi.

Svetislav Mandić, rođen 1921.godine u Mostaru, za života je objavio više knjiga u kojima se bavi srpskim srednjovjekovljem i brojne naučno-popularne monografije o pravoslavnim manastirima, portretima na freskama i kulturnim spomenicima Srbije i Makedonije. Poezija mu je objavljivana u više novina i časopisa.

Kao slikar konzervator Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Republike Srbije za Galeriju fresaka u periodu od 1952.do 1965.godine izradio je 46 kopija iz Studenice, Sopoćana, Gradca, Arilja, Ramaće, Dečana i Mileševe. Preminuo je u oktobru 2003.godine u Beogradu.

Izvor: Radio Foča