Počinju Majske svečanosti

Prvomajskim urankom kod Planinarskog doma “Zabrana” u Foči će početi Majske svečanosti koje se tradicionalno organizuju povodom 9. maja – Dana opštine. Fočaci će u narednih mjesec imati priliku da prisustvuju i uživaju u brojnim kulturnim, obrazovnim, duhovnim, zabavnim, ali i sportskim manifestacijama.

Dječije predstave, izložbe, koncerti, mini sajmovi i promocije brojnih publikacija i knjiga, uvrštene su u kalendar majskih dešavanja. Fočake i njihove goste uoči Dana opštine, u Gradskoj dvorani  8. maja očekuje koncert sarajevske pop grupe “Crvena jabuka” , a 9.maj biće obilježen svečanom sjednicom Skupštine opštine Foča, na kojoj će biti uručena opštinska priznanja i nagrade.

Proljećni mini sajam kreativaca biće održan 11. i 12. maja na Gradskom trgu, a koncerti KUD-a Foča 11. i 18.maja u Gradskom pozorištu.

Svoju krsnu slavu, 12. maja,  proslaviće Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“, a svečanosti će biti upriličene i 22. Maja, ljetnjeg Nikoljdana, koji je krsna slava opštine i ovdašnjeg Svetonikolajveskog hrama.

U okviru Majskih svečanosti biće održane i predstave Narodnog pozorišta iz Užica, Gradskog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, promocija Zbornika radova o mladobosanskoj poeziji, izložbe fočanskih i drugih slikara,  te organizovani koncert klasične muzike i dječiji maskenbal.

Majske svečanosti biće završene 31. maja, promocijom publikacije “Obrenovići u muzejskim zbirkama Evrope” i Noćnim trkama koje će se održati 2.juna.

Izvor: Radio Foča