Počinje modernizacija i dogradnja Univerzitetske bolnice Foča

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić i generalni direktor mostarske firme “Medikal” Jasmin Đonko potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta modernizacije i dogradnje ove zdravstvene ustanove, vrijednog 16. 379.588 KM, a potpisivanju je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

U okviru projekta “Modernizacija Univerzitetske bolnice u Foči-rekonstrukcija, dogradnja centralnog objekta B i nabavka opreme” planirana je rekonstrukcija i dogradnja centralnog objekta B površine 8.279 metara kvadratnih, kao i nabavka medicinske opreme.

Direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić rekao je da ova ustanova dobija četiri nove operacione sale, koronarnu jedinicu, kompletnu radiološku opremu sa angio salom i opremu za sva bolnička odjeljenja.

“Opremićemo i prijemno-urgentni blok i dobiti dobar poliklinički blok, gdje će biti smještene sve ambulante, koje će imati kabinete za endoskopiju, za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, tako da bolnica prvi put postaje kompletna u smislu pružanja usluga osiguranicima”, rekao je Marić.

Vrijednu opremu i aparate koje do sada nisu imali dobiće i Dječije odjeljenje.

“Ponosni smo i srećni što ćemo biti jedna od bolnica koja će u sklopu ovog projekta modernizacije, zaista, dobiti jednu kvalitetnu i vrhunsku modernu opremu”, rekla je načelnik Dječijeg odjeljenja Biljana Milinković.

Direktor “Medikala” Jasmin Đonko naveo je da radovi počinju odmah nakon Vaskrsa.

“Rok je godinu dana, a mi se nadamo da ćemo završiti i prije roka”, rekao je Đonko.

Ministar Šeranić istakao je da modernizacija fočanske bolnice ima veliki značaj, ne samo za stanovništvo Podrinja, već i cijele Hercegovine.

“Otvaranjem angio sale, strateški zaokružujemo jednu priču “zlatnog sata” po pitanju rješavanja akutnog infarkta miokarda. Sa kapacitetima u Banjaluci, Bijeljini i sada u Foči imaćemo dobru mrežu pružanja zdravstvenih ustanova u zbrinjavanju tog oboljenja”, naveo je Šeranić.

On je dodao da je vrlo važno što će ova ustanova dobiti dodatne kapacitete za razvoj mladih kadrova sa Medicinskog fakulteta u Foči.

“To daje priliku i onima koji su malo iskusniji da nastave svoj naučno-istraživački rad, da budu još aktivniji, tako da zajedno zdravstveni radnicvi na ovom prostoru mogu da rade još bolje i kvalitetnije”, poručio je ministar Šeranić.

Opremanju i dogradnji bolnice raduju se i u lokalnoj upravi.

“Ova bolnica i univerzitetski centar u Foči je najveća zdravstvena ustanova u istočnom dijelu republike Srpske i ovo je najveća investicija u ovu bolnicu od njenog osnivanja do danas. Te dvije činjenice mnogo govore, a Foča je zahvaljujući ovoj bolnici regionalni centar i zato nas raduje da će dobiti mogućnost da se renovira”, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Izvor: Radio Foča