Počeo upis u srednje škole – u SŠC Foča 148 mjesta za buduće srednjoškolce

U Republici Srpskoj danas  je počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, i koji traje do sutra, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 18. juna a završava se u srijedu,  20. juna ove godine.

Planom upisa u prve razrede srednje škole Srednjoškolski centar Foča ove godine upisaće 44 učenika u opšti smjer gimnazije i 20 učenika u društveno-jezički smjer.

U stručnim školama, 24 učenika mogu se upisati u smjer medicinski tehničar, te po 20 učenika u smjerove šumarski tehničar i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

U treći stepen srednjeg obrazovanja u Srednjoškolskom centru u Foči moći će se upisati 20 učenika, po deset u smjer automehaničara i obrađivača metala rezanjem.

Srednja bogoslovska škola „Sveti Petar Dabrobosanski“ u Foči ove godine upisaće 21 učenika.

Pored junskog, učenici u Republici Srpskoj upisivaće se u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula ove godine.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno  u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao  i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama ili dva smjera u gimnaziji.

Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu  “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi, diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja, te adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

Izvor: Radio Foča