Počele Studentske sportske igre – Pokojni dekani uzor studentima

Na sportskim terenima Medicinskog fakulteta i Univerzitetske bolnice Foča danas su počele Studentske sportske igre u čast prvih dekana Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, pokojnih profesora Boriše Starovića i Olge Blagojević.

Prethodne dvije godine održavali su se pojedinačni memorijalni turniri u malom fudbalu i košarci posvećeni prvim dekanima,  a ove godine su spojeni u Sportske igre i prošireni turnirima u odbojci, stonom tenisu i šahu.

Sportske igre, na kojim učestvuje više od 150 studenata četiri studijska programa Medicinskog fakulteta i radnika bolnice, otvorila je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, koja je podsjetila da su Starović i Blagojevićeva osnovali  u toku rata fakultete u Foči.

„Lično sam ih poznavala i znam koliko su bili profesionalni i vrijedni i koliko su privatno bili dobri ljudi. Lijepo je da studenti na ovaj način njeguju sjećanje na njih“, rekla je Davidovićeva.

Ona je poručila studentima da slijede primjer svojih prvih dekana i da uz vrijednosti Hipokratove zakletve ne zaborave koliko je u životu važno biti dobar čovjek i privatno i na poslu.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić istakao je da su Starović i Blagojevićeva dali pečat i postavili temelje ovog fakulteta i da su aspolutno zaslužili ovakav odnos studenata prema njihovom liku i djelu.

„Sportske igre imaju cilj da zbliže studente, da se druže, da razviju fer plej i prijateljstvo, tako da smo podržali ovu ideju“, naveo je Kulić.

Studentske sportske igre organizovao je Savez studenata Medicinskog fakulteta uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske.

“Naši dekani, koji su osnovali ovaj fakultet, zadužili su ovaj grad i ovu državu. Takmičenja u pet sportskih disciplina trajaće pet dana, a finalne utakmice zakazane su za petak”, rekao je predsjednik Saveza studenata Rajko Pavlović.

Profesori Boriša Starović i Olga Blagojević predvodili su grupu profesora sa sarajevskog Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su u ljeto 1993. godine u Foči uspostavili rad ova dva fakulteta.

Pored funkcije dekana Medicinskog fakulteta, Starović je od 2000. godine obavljao i funkciju rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik .

Blagojevićeva je obavljala dužnost dekana Stomatološkog fakulteta u Foči, koji je kasnije postao odsjek Medicinskog fakulteta, od osnivanja fakulteta do smrti.

Starović i Blagojevićeva su preminuli u istoj godini- Starović 16. maja, a Blagojevićeva 10. jula 2005. godine.

Izvor: Radio Foča