Počela rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda, stare 109 godina

Uvođenjem u posao izvođača radova, u Foči je počela rekonstrukcija zgrade Osnovnog suda. Radove, vrijedne 300.000 evra, izvodiće preduzeće „Građenje“ iz Istočnog Sarajeva, a  rekonstrukciju finansira Evropska unija, posredstvom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

Projekat rekonstrukcije zgrade, koja je sagrađena 1909. godine, uradio je Visoki i sudski tužilački savjet Bosne i Hercegovine, a radovi podrazumijevu zamjenu krovne konstrukcije, fasade, stolarije i uređenje entrijera zgrade.

Rukovodstvo Osnovnog suda u Foči godinama je pokušavalo da obezbijedi sredstva za rekonstrukciju zgrade ističe predsjednik Čedo Škipina i dodaje da će sada, sredstvima Delegacije Evropske unije u BiH konačno zgrada da vrati izvornu ljepotu: „Dugo pokušavamo da obezbijedimo sredstva za rekonstrukciju zgrade. Pokušavali smo to uraditi uz pomoć Opštine, nadležnog ministartsva, ali uspjeli smo da obezbijedimo sredstva od Evropske unije. Sa ovim radovima zgrada će potpuno zablistati i nadam se da će to biti prava palata prave“.

Rok za rekonstrukciju zgrade je 12 mjeseci ali izvođač radova, preduzeće „Građenje“ iz Istočnog Sarajeva predviđa da će radovi biti završeni prije roka. Rukovodilac Nadzornog tima Hasan Ibrahimpašić ističe da rekonstrukcija nije obimna ali da je zahtjevna: „Gledajući finansijski to nije veliki zahvat, ali je rekonstrukcija zahtjevna u smislu da je ovo objekat pod zaštitom države i to podrazumijeva puno procedura, izbor posebnog materijala, a pored toga treba da zadovolji sudske funkcije“, rekao je Ibrahimpašić koji je dodao da bi rekostrukcija trebala da bude završena do kraja godine.

Zgrada Osnovnog suda u Foči izgrađena je davne 1909.godine. Od tada je dva puta bila zahvaćena požarom te oštećena u bombardovanju 1995.godine. Ova građevina izgrađena je u vrijeme Austrougraske vladavine i pod zaštitom je države, tako da je rekonstrukcija ujedno i restauracija. Milijana Okeljić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prorodnog nasljeđa Republike Srpske nadležna je za konzervatorski nadzor radova: „Sve vrijeme izvođenja radova Zavod kao konzervatorski nadzor je nadležan i da daje određena uputstva. U ovom slučaju osnovno je da se sačuva izvornost objekta i ne smije biti nikakvih promjena u odnosu na izvorni izgled zgrade. Kada govorimo o obnovi fasade, onde gdje nedostaju neki dijelovi, moraće da se urade da izgledaju kao kada je zgrada sagrađena“.

U drugoj fazi rekonstrukcije zgrade, rukovodstvo Osnovnog suda u Foči planira da izvrši uređenje parternog prostora u saradnji sa Opštinom Foča.

Izvor: Radio Foča