Planinari Vučje stope i ove godine na najvišim vrhovima Alpa

Grand Paradizo Italija

Petočlana ekspedicija Planinarsko-speleološkog društva Vučja stopa iz Foče, koju čine Ognjen Matović, Vladimir Smrekić, Milanko Vuković, Vladimir Kulić i Igor Rašević, uputiće se u nedjelju na Alpe, najveći planinski masiv u Evropi, kako bi osvojili neke od najvećih vrhova u Italiji i Švajcarskoj.

Prema riječima Ognjena Matović, primarni cilj je da se osvoji Grand Paradizo najveći vrh Italije, koji se uzdiže na 4,061 metar iznad mora,  kao i Brajhorn u masivu Švajcarskih Alpa, na nadmorskoj visini od 3,934 metra. Planinari očekuju da će ih pratiti lijepo vrijeme te da će sve ići po planu, a plan je da prvi dan stignu do Slovenije, potom u ponedeljak u Italiju, odakle će se peti na Grand Paradizo:

„Pošto je put dug u nedjelju idemo do Slovenije, u ponedjeljak ćemo se uputiti prema Italiji, a u utorak bi trebali stići u bazni kamp ispod Grand paradiza, gdje ćemo se aklimatizovati i odakle ćemo se peti na največi vrh Italije. Nakon toga planiramo smo da idemo u Švajcarsku kako bi se popeli na vrh Brajhorn. Ukoliko nas posluži vrijeme, popećemo se na još nekoliko vrhova. Svakodnevno pratimo vremensku prognozu i za taj dio Evrope u narednoj sedmici najavljuju sunčano vrijeme, što nam ide u prilog, jer na svim vrhovima iznad 3.500 metara nadmorske visine uvijek ima snijega“, rekao je Matović.

Brajhorn Švajcarska

Pripreme za drugi uspon na Alpe trajale su čitave godine. Nakon prošlogodišnjeg uspona na Mon Blan, za šta je Planinarsko-speleološko društvo Vučja stopa od opštine Foča i lokalnog Sportskog saveza dobilo nagradu za sportski podvig godine, članovi ekspedicije odmah su počeli pripreme za ovogodišnji uspon.

„Pripreme smo počeli odmah nakon prošlogodišnjeg uspona, jer konstantno morate biti u kondiciji. Mi smo u proteklih godinu dana osvojili deset najvećih vrhova u Bosni i Hercegovini, a popeli smo se i na maglić u zimskim uslovima, što nam je takođe jedno od bitnih iskustava koje će nam poslužiti prilikom penjanja na vrhove Alpa“, rekao je Vladimir Smrekić.

Odlazak planinara na Alpe ove godine pomogli su Ministarstvo porodice, omladine i sporta, te opštine Foča i Novo Goražde.