Otkriven spomenik poginulim pripadnicima nekadašnjeg CJB Srbinje

Ispred sjedišta Policijske uprave Foča danas je otkriven i osveštan spomenik poginulim pripadnicima nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Srbinje.

Radovan Radović, sin poginulog policajca Vladimira Radovića ponosan je što je on nastavio putem svoga oca, te što je njegov otac, čije je ime upisano na danas otkrivenom spomeniku, jedan od heroja koji su dali život za Republiku Srpsku:

„Moj otac je poginuo na početku rata. Srećan sam što mogu da nastavim njegovim putem i da budem policajac, ali i ponosan što je njemu i njegovim saborcima ukazana čast otkrivanjem ovog spomenika“.

Sa područja nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Srbinje u ratu je život izgubilo njih 38, od kojih je 12 bilo iz Foče.

„Za mlađe pripadnike Policijske uprave Foča ovaj spomenik će biti simbol i svakodnevno ih podsjećati na naše pripadnike koji su dali ono najvrjednije za stvaranje Republike Srpske, a to je svoj život“, rekao je načelnik Policijske uprave  Foča Velimir Kostović.

Ispred sjedišta Policijske uprave Foča djeca poginulih pripadnika policije nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Srbinje zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačom okrili su spomenik, na kojem su upisana imena 12 policajaca iz Foče koji su život dali za stvaranje Republike Srpske. Lukač ističe da je resorno ministarstvo izgradilo spomenike ispred svake od 10 policijskih uprava u Srpskoj, spomenik i crkvu u Banja Luci posvećene pogunilim pripadnicima policije, a u proteklom ratu nastradalo ih je 782. Dodaje da ti spomenici trebaju svakodnevno podsjećati sve nas na njihovo herojstvo:

„Otkrili smo spomenik našim junacima koji su stvarali Republiku Srpsku i koji su dali svoj život za sve ovo što danas imamo. To ne smijemo da zaboravimo a ovi spomenici podsjećaće nas na njihovo herojstvo“, rekao je Lukač.

Svoju zahvalnost povodom izgradnje spomen ploče izrazio je i načelnik opštine Foča Radisav Mašić,  napominjući da je uspostavljanje Policijske uprave Foča od izuzetne važnosti za ovu lokalnu zajednicu.

Ministar Lukač obišao je i rekonstruisanu zgradu Policijske uprave Foča u koju je uloženo oko 200.000 maraka, te najavio uvećanje penzija svim penzionisanim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS.