Osvijetljena staza do omiljenog izletišta Fočaka

Projektom “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH” koji realizuje grupa mladih u Foči, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), postavljena je rasvjeta do planinarskog doma “Zabrana” , omiljenog i atraktivnog izletišta brojnih Fočaka. Ovim je konačno omogućeno da ljubitelji prirode i planinari u večernjim satima mogu da uživaju u šetnji i rekreaciji.

Put je osvijetljen prije dva dana. Osnovci i srednjoškolci prvi su se upustili u večernji pohod na Zabranu. Među njima srednjoškolci Pavle Zelović i Marija Mališ, koji su i učesnici projekta.

-Sada je daleko sigurnije i lakše da se izletuje do Zabrane, da se prošeta i u večernjim satima jer je ovo izletište vrlo lijepo i rado se posjećuje. Pohod je bio vrlo interesantan, družili smo se u prirodi, zapaljena je i vatra i napravljen jako lijep ugođaj-kaže Zelović.

Marija smatra da je ovaj projekat od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

-Prvenstveno mladim ovo znači puno. Sada je bezbjedniji odlazak i povratak do Zabrane, a mislim da će se na ovaj način i više mladih okrenuti planinarenju, zdravom životu i boravku u prirodi-kaže Mališeva.

Sredstva u iznosu od 12 500 maraka za izgradnju i postavljanje rasvjete zajedno su  obezbijedili  IOM, opština Foča i privatno preduzeće “Siming trejd”, a podršku su pružili i druge lokalne ustanove i preduzeća.

U okviru istog projekta uskoro će biti završeno i postavljanje sportskih rekvizita u fočanskim mjesnim zajednicama Brod na Drini, Gornjem Polju i Centar. Projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH” podržava USAID, ambasada Italije i Velike Britanije u BiH, a osim Foče realizuje se u još 14 lokalnih zajednica u BiH.

Izvor: Radio Foča