Opština stipendira 141 studenta

Ugovore o stipendiranju sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem potpisao je danas stotinu četrdeset jedan student koji će u tekućoj akademskoj godini primati stipendiju iz opštinskog budžeta. Za ove namjene u kasi opštine planirano je 150 000 maraka, a stipendije će biti redovno isplaćivane u narednih deset mjeseci.

Većini studenata mjesečna stipendija dobro dođe za potrebe studiranja, smještaj i nabavku knjiga.

-Studiram Elektroheniku u Istočnom Sarajevu, četvrta sam godina. Stipendija mi dosta znači, pokrije mi troškove boravka u domu, a ostane mi i za džeparac-kaže student Dejan Čančar.

-Olakšica je i nama i roditeljima, jer neko od toga plati dom, neko nabavku knjiga, sve u svemu znači podrška-kažu studentkinje Milica Krunić i Tatjana Mihajlović.

Stipendije su dobili svi studenti sa javnih i privatnih fakulteta koji su imali prosjek ocjena 7,50 i više. Među njima su studenti porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, socijalnih kategorija, studenti čija su oba roditelja nezaposlena, brucoši sa odličnim uspjehom iz srednje škole, studenti bez jednog ili oba roditelja i studenti deficitarnih zanimanja. Iz opštine poručuju: stipendije će biti redovno uplaćivane svakog mjeseca.

-Svi koji su konkurisali i ispunili uslove dobili su stipendiju i mi ćemo tako nastaviti i dalje želeći da na taj način pomažemo i studente i njihove roditelje. Poruka svima njima je da budu dobri studenti, da redovno upisuju godine studija, kako bi i dogodine stekli uslove da budu naši stipendisti, a sa krajnjim ciljem da ostanu u ovom gradu-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Iznos stipendije za prvu i drugu godinu je 80 maraka, studenti treće godine iz budžeta će dobijati po 90, dok će studenti četvrte, pete i šeste godine studija primati stipendiju u iznosu od 100 konvertibilnih maraka.

Izvor: Radio Foča