OEBS: “Fudbal frends” nezamjenjivo iskustvo

Predstavnici OEBS-a i Savjeta Evrope istakli su u Foči, za vrijeme 15. „Fudbal frendsa“, da je to izuzetno kvalitetno takmičenje značajno za napredovanje mladih igrača, ali da je njegova posebna vrijednost u tome što spaja mlade i promoviše prijateljstvo.

Željka Šulc, portparol Misije OEBS-a u BiH kaže da ova organizacija već drugu godinu podržava „Fudbal frends“ i da će to nastaviti i ubuduće, jer taj turnir, kako je navela, povezuje mlade igrače, trenere, klubove i gradove „od Vardara do Triglava“, a uz njih uvijek ima i nekog gosta iz drugih dijelova Evrope i svijeta.

„Ovo je sjajan projekat, jer smatramo da, upravo kroz sport, mogu da se prevazilaze razlike i jača prijateljstvo. „Fudbal frends“ nam šalje poruku i kako bi trebalo da odgajamo svoju djecu, da ih okrenemo ka pozitivnim vrijednostima. Čuli smo od trenera i igrača, koji su 15. put boravili u Foči, da je to za njih nezamjenjivo iskustvo“, rekla je Šulc.

Šef delegacije Savjeta Evrope u BiH Drahoslav Štefanek kaže da je „Fudbal frends“ manifestacija koja podržava poštovanje među sportistima i narodima.

„To je jedan od najboljih sportskih događaja u BiH. Sigurno je da zaslužuje i veću podršku međunarodnih organizacija i nadam se da će tako i biti“, rekao je Štefanek.

O značaju turnira u Foči najbolje svjedoče mladi igrači.

„Foča je prelijep grad. Druženje je bilo fantastično, upoznali smo dosta drugara iz Makedonije, Rusije, Mađarske i nova prijateljstva koja smo ovdje sklopili je nešto što ćemo čitav život pamtiti“, rekao je igrač sarajevskog Željezničara Nikola Miličević.

Atmosferom na turniru u Foči oduševljen je i mladi talenat „Maribora“ Marko Volaš.

„Turnir u Foči je fenomenalan. Mi smo bili na mnogo turnira širom Evrope i ne kažem za ovaj da je najbolji iz kurtoazije što sam ovdje, nego, zaista je na visokom nivou, na ovakvom do sada nisam bio“, iskren je Volaš.

Veliku podršku Fudbal frends ove godine dobio je i od Ruskog doma iz Beograda, koji je pomogao da se dogovori dolazak timova iz Rusije, moskovske „Lokomotive“ i „Krila Sovjetov“ iz Samare.

Glavni pokrovitelj turnira i ove godine bila je opština Foča, koja je zajedno sa Asocijacijom „Fudbal frends“ iz Beograda još jednom uspješno organizovala festival omladinskog fudbala i prijateljstva.

Izvor: Radio Foča