Održana panel diskusija na temu „Od dojava do delinkvencije“

U okviru projekta Građani protiv terorizma, u organizaciji mladih okupljenih oko ovog projekta, u Foči je održana panel diskusija na temu „Od dojava do delinkvencije“.

Tokom diskusije pojašnjeno je da se u zakonu problem takozvanih dojava tretira kao kompjuterske prevare, te da se ne radi o nečemu novom, već da je riječ o radnjama koje su ranije evidentirane u susjednim zemljama.

Učesnici debate saglasni su da je problem dojava mnogo veći od kriminalnog ponašanja, a to je da mlađe generacije počinju da usvajaju modele ponašanja prestupnika, kao i da je u većoj mjeri zabilješeno odobravanje kompjuterskih prevara preko interneta.

Profesor fiziologije i biološke psihologije, Siniša Ristić rekao je da pomiješani uticaji okoline, ličnosti i mentalnog zdravlja formiraju različite induvidue koje se na određeni način ponašaju, te da uopšte ne bi trebalo odobravati kriminalne radnje, a naročito u slučajevima kada su oštećene druge osobe.

Inspektor Policijske uprave Foča, Svjetlana Govedarica je istakla da akcija “Dojava” i dalje traje i dodala da inspektori Policijske uprave Foča nastavljaju da podnose izvještaje o počinjenim krivičnim djelima prevare i pranja novca.

Akcija “Dojava” počela je u junu 2017. godine kada je fočanska policija uhapsila 17 Fočaka zbog sumnje da su prevarili više od 300 osoba, kojima su uzimali pare, a zauzvrat im putem fejsbuka i drugih društvenih mreža slali navodno namještene utakmice.

Izvor: Radio Foča