Nove medalje za mlade šahiste iz Foče na prvenstvu BiH

Poslije velikog uspjeha ostvarenog na kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske, mladi šahisti – članovi OŠK „9. Januar“ iz Foče, ponovo su obradovali svojim uspjesima.

Na upravo završenom 20. kadetskom i omladinskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u šahu, nastupilo je deset članova kluba, od čega osmoro iz Foče i dvoje iz Istočnog Sarajeva. Oni su pravo nastupa stekli plasmanom na pomenutom prvenstvu Republike Srpske i pridružili se svojim vršnjacima iz Federacije BiH i Herceg-Bosne.

Prvenstvo Bosne i Hercegovine održano je od 9 – 12. maja u Banji Dvorovi kod Bijeljine. Prvenstvo je igrano u uzrasnim kategorijama do 8, 10, 12, 14, 16, 18 i 20 godina, odvojeno kod djevojčica i dječaka. Tempo igre bio je sat vremena po igraču za cijelu partiju. Kod kadeta i juniora formirane su grupe od po 10 učesnika, dok u ženskoj konkurenciji sve grupe nisu bile do kraja popunjene.

Učesnici su igrali po Bergerovom sistemu (svako sa svakim) i borili se za medalje, ali i pravo nastupa na prvenstvima Evrope i svijeta. Na kraju takmičenja – tri medalje za članove omladinskog šahovskog kluba „9. januar“ – treća mjesta osvojili su Fočaci Veljko Mališ i Miljana Golubović u konkurenciji do 16 godina i Nikola Mrković iz Istočnog Sarajeva do 14 godina. Veliki uspjeh za ponos, ali i veliki žal i saznanje da je moglo biti mnogo bolje. U poslednjem 9. kolu Veljku Mališu bio je potreban „remi“ za titulu prvaka, a nezaslužen poraz odveo ga je čak na 3. mjesto, a Miljana Golubović bila je vodeća dva kola prije kraja turnira, ali je onda nesretno izgubila dobijenu poziciju protiv prvakinje Ivane Mikić.

Blizu medalje bio je i Goran Mijić u kategoriji do 10 godina, a u istoj grupi Lazar Mimić zauzeo je 7. mjesto, kao i njegova sestra Sofija u kategoriji do 12 godina. U kategoriji do 16 godina istakla se Renata Kalajdžić,ne toliko petim mjestom koliko efektnom pobjedom nad prvakinjom Ivanom Mikić.

burst

Napredak mladih šahista vidi se na svakom turniru. Pored njihovog dugogodišnjeg i stalnog trenera Radana Mimića, u pripremi za šampionat učestvovao je i poznati trener iz Beograda, internacionalni majstor Dejan Nestorović, sa kojim će biti uspostavljena dugoročna saradnja. Omladinski šahovski klub „9. Januar“ okreće se novom izazovu, ovog puta u seniorskoj konkurenciji – predstoji Druga liga Republike Srpske i borba za viši rang. Takmičenje će biti održano od 23 – 26. maja.