Nezadovoljni održavanjem, mještani blokirali magistralu prema Godijenu

Mještani fočanskih mjesnih zajednica Dragočava, Godijeno i Slatina blokirali su danas na sat vreman magistralni put M8 Foča-Godijeno nezadovoljni lošim stanjem u kojem se put nalazi i kako ističu nebrigom i neadekvatanim tretmanom Javnog preduzeća “Putevi Republike SRpske”.

Tvrde da su godinama upozoravali nadležne na loše oržavanje ovog pravca, koji ima i strateški značaj, jer je jedina veza kroz Republiku Srpsku, Hercegovine sa ostatkom Srpske.

Rade Papović, koji je u Slatini obnovio spaljenu kuću, kaže da je put iz godine u godinu sve gori.

“Isto kao da idete po groblju, sve je izlokano, rupe su ogromne. Put od nekih 20 kilometara ja svojim autom prešem za sat vremena”, kaže Papović.

Zahir Klinac iz Godijena ističe da je put prepun rupa i da mještani traže samo da se vrati asfalt kakav je bio prije proširenja.

“Ne treba nam asfalt širine osam metara, već da bude kao nekada. Autobus je nekada išao 11 puta dnevno, a sada nema nijednog. Garantujem da u BiH nema goreg puta”, kaže Klinac.

Mještani tvrde da i kada se uradi nasipanje, to bude u tankom sloju i veoma nekvalitetno, tako da tampon traje samo do prve kiše.

Predsjednik Mjesne zajednice Godijeno Dragoslav Stanojević kaže da je Savjet Mjesne zajednice godinama izbjegavao blokadu puta, nadajući se da će nadležni nešto preduzeti, ali da se to nije dogodilo.

“Nažalost, vratili su nas pola vijeka unazad. Ovaj put je dobio asfalt 1979. godine, a nakon četiri decenije imamo ne makadamski, nego put da se naježih. Kada je pravljena obilaznica oko Goražda, preko prevoja Potrkuša, dignut je postojeći asfalt u namjeri vjerovatno da se radi novi, i put je tada proširen, ali do toga nije došlo i sada je u nikakvom stanju i veoma slabo se održava”, navodi Stanojević.

On ističe da ni najbolji reli vozač nije u stanju da vozi ovom trasom, te da mještani imaju velike troškove, jer uništavaju svoje automobile.

“Upućujem apel ministru saobraćaja Trniniću, direktoru “Puteva” Nešiću i premijerki Cvijanović da zaista ovaj narod ugleda svjetlost dana i da neko počne da vodi brigu da se zaustavi odlazak naroda sa ovih prostora. Bio bi human gest da neko povuče potez i kaže da taj put treba da se uradi i da neko uloži neku marku”, rekao je Stanojević.

On je pojasnio da je put ranije bio magistralni čiatvom dužinom od Foče do Ustiprače u opštini Novo Goražde, a da je naknadno prekategorisan, pa je ostao magisitralni do Godijena, u dužini od 12 kilometara, a dalje se vodi kao lokalni put od izuzetnog značaja.

“Od Godijena do Slatine, dokle je teritorija opštine Foča je još 12 kilometara, a dalje put vodi preko prevoja Potrkuša, gdje se tek ništa ne radi na njegovom održavanju”, rekao je Stanojević.

Odgovor iz JP “putevi Republike Srpske”

Putem sredstava javnog informisanja kojima su mještani MZ Godijeno poslali poziv, Javno preduzeće ”Putevi Republike Srpske” saznalo je da mještani ove mjesne zajednice planiraju blokirati magistralni put Foča-Godijeno-Ustiprača.

Tim povodom javnost želimo upoznati sa sljedećim:

Dionica magistralnog puta M8 od Foče do Godijena duga je 12 kilometara, od čega je 9 km pod asfaltnim zastorom, a 3 kilometra koji vode do Godijena su makadamska dionica. Javno preduzeće ”Putevi Republike Srpske” čini maksimalne napore da se ova dionica magistralnog puta održava na zadovoljavajućem nivou i bezbjednom za sve učesnike u saobraćaju.

Prema Planu redovnog održavanja, na dionici M8, Foča-Godijeno planirano je nasipanje makadamskog dijela i poravnavanje terena u narednih 10-15 dana, čime će sva oštećenja i neravnine koje su nastale u zimskom periodu biti sanirane.

Takođe, želimo naglasiti da se nikada niko iz MZ Godijeno nije obraćao Javnom preduzeću ”Putevi Republike Srpske” niti našem nadzornom inženjeru na putnoj oblasti broj 10 da ukaže na bilo kakav problem na magistralnom putu M8.

Izvor: Radio Foča