Najveće interesovanje budućih brucoša za upis na Medicinu

Na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je organizovan prijemni ispit za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija. Kao i prethodnih godina veliko interesovanje svršenih srednjoškolaca vlada za upis na Medicinski fakultet u Foči. Malo veće interesovanje nego prethodne godine vlada i za studijske programe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Na Medicinskom fakultetu u Foči najveće interesovanje vlada za studijski program Medicina, gdje se prijavilo 118 svršenih srednjoškolaca dok će biti primljeno 70 kandidata. Na odsjek Stomatologije, gdje se prima 40 studenata, 39 kandidata danas je polagalo prijemni ispit. Nešto manje interesovanje ove godine je za odsjek Specijalna edukacija i rehabilitacija, gdje je raspisan konkurs za prijem 30 studenata dok se prijavilo njih 24, dok se za odsjek Medicinske njege prijavilo 10 kandidata a mjesta ima za njih 25. Na ova dva odsjeka kandidati će imati priliku da se upišu u septembarskom upisnom roku.

„I pored nepovoljne demografske situacije i ove godine jako smo zadovoljni odzivom i kvalitetom budućih studenata. Moram da napomenem da je većina njih srednju školu završila sa odličnim uspjehom. Ono čime smo posebno zadovoljni jeste činjenica da smo najinteresantniji i najtraženiji fakultet na našem univerzitetu, kao i prethodnih godina“, istakao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić.

Da nepovoljne demografske prilike, iz godine u godinu, utiču na slabiji upis na fakultete slaže se i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Vladislav Topalović. Na ovom fakuletu mjesta ima za upis 60 studenata na opšti i praktični smjer, dok se u prvom roku prijavilo 25 kandidata. Topalović dodaje da oba javna univerziteta u RS imaju problem sa malim interesovanjem studenata:

„Nepovoljne demografske prilike čine svoje jer prvi put imamo dosta manji broj svršenih srednjoškolaca u RS od broja raspisanih mjesta na fakuletima oba javna univerziteta u Srpskoj. Pored toga, velika konkurencija su nam i univerziteti u Srbiji, gdje studenti iz Republike Srpske imaju ista prava kao i njihovi domaći studenti.  Ali i pored svega toga, mi na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu ove godine možemo biti zadovoljni interesovanjem za upis, imamo blago povećanje broja kandidata u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Topalović.

Rezultati prijemnog ispita na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu biće poznati danas, dok će se rezultati ispita na Medicinskom fakultetu objaviti u srijedu 4.jula.

Izvor: Radio Foča