Nagrađeni za posvećenost i kreativnost: Ivana Bojanić i Milan Zečević dobitnici Svetosavske nagrade Republike Srpske

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Foče ovih dana imaju poseban razlog da budu ponosni, jer su dva njihovih radnika, učiteljica Ivana Bojanić i nastavnik istorije Milan Zečević, dobili Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ivana Bojanić poslom učiteljice bavi se 19 godina,a nagrađena je za inovativnost, kreativnost i upotrebu savremene tehnologije.

Ona navodi da je ova škola imala sreću da bude među prvima u Srpskoj, koje su kroz projekat „Dositej“ još prije devet godina dobile računarsku opremu.

U kabinetu sa 25 umreženih malih laptopa i jednim većim za učiteljicu, Bojanićeva je nove školske lekcije djeci prenosila kroz računarske programe.

„Tako da su naučili da koriste programe za pisanje, crtanje i prezentaciju, kao što su vord, peint, pauer point. Divno su to prihvatili, toliko su bila zainteresovana i oduševljena, pa smo kroz te programe radili časove srpskog, matematike, likovnog, prirode i društva. Djeca su me motivisala i podsticala da tako radim“, priča Bojanićeva.

Zbog sličnih dostignuća u nastavi nagrađen je i njen kolega, nastavnik istorije Milan Zečević, koji se ovim poslom bavi 16 godina.

Omiljen je među đacima upravo zbog njegovog neobičnog pristupa nastavi, jer se trudi da tradicionalan način rada zamijeni savremenim, koji je djeci dosta zanimljiviji.

„Postoje, naravno, nastavne jedinice koje se  rade na klasičan način, ali se trudim da osavremenim nastavu, pa djeci često donosim prezentacije u pauer pointu, zatim razne video klipove. Pokušavam da im na taj način približim školu, da je zavole“, priča Zečević.

On dodaje da imaju sreću da je njihova škola dobro opremljena, pa između ostalog imaju i dvije multimedijalne učionice sa projektorima i računarima.

„Trudim se da lekcije sadrže brojne istorijske karte i ilustracije, tako da oni na lakši način savladaju gradivo. Većinu informacija nalazim na internetu, naravno provjerene, a u skladu sa nastavnim planom. Živimo u takvom vremenu u kojem su nam informacije nadohvat ruke i moramo koristiti sve što nam olakšava rad“, kaže Zečević.

 

Oboje nagrađenih ističu da će im nagrada biti dodatni podstrek da rade još bolje, a da će svečanost dodjele pamtiti cijelog života.

“Neopisiv osjećaj, sve je bilo veličanstveno, od izgleda pozornice do bogatog programa. Još sam pod utiskom, ponosna sam uzbuđena i srećna”, rekla je Bojanićeva.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Jelena Čančar kaže da su dvije svetosavske nagrade velika čast za njihovu školu i izneneđenje, jer nisu očekivali da će u konkurenciji prosvjetnih radnika iz cijele Srpske biti izabrana oba njihova prijedloga.

„Oboje su svojim predanim dugogodišnjim radom apsolutno zaslužili nagradu. Specifični su po skromnosti, kao i po odgovornosti i upornosti da se izbore sa nekim situacijama sa kojima drugi možda ne bi“, navodi Čančareva.

Ministarstvo je prepoznalo njihovu posvećenost i kreativnost, ističe Čančareva, ne samo zbog toga što su nastavu obogatili savremenim tehnologijama i ne samo na časovima redovne nastave.

„To je i njihov odnos prema roditeljima i prema učenicima, imaju neke vrijednosti koje su možda u današnje vrijeme manje cijenjene, čestitost i poštenje, odgovaran trud i rad. Baš zbog toga sam i najviše zadovoljna što su baš njih dvoje dobili nagrade“, rekla je Čančareva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine je prvi put dodijelilo svetosavske nagrade, koje su dobila 24 prosvjetna radnika, za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju.

Svetosavska nagrada se sastoji od medaljona sa likom Svetog Save, djelo akademika Milivoja Unkovića, povelje i novčanog dijela od hiljadu maraka.

Izvor: Radio Foča