Na Vidovdan pomen za mladu kraljevu vojsku i srpske borce odbrambeno-otadžbinskog rata

Kod spomen obilježja iznad jame Ponor u Miljevini kod Foče, na Vidovdan, 28.juna biće služen pomen za više hiljada pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji su na tom mjestu pogubljeni u maju 1945. godine.

Iz Boračke organizacije Foča navode da tačnih podataka o broju stradalih nema, ali da se procjenjuje da je komunistička vlast prije 73 godine na području između Kalinovika i Foče, nakon predaje i bez suđenja, ubila između 12.000 i 15.000 kraljevih vojnika, uglavnom golobradih mladića iz Valjeva, Čačka, Kraljeva i Kragujevca.

Najveće stratište je jama Ponor u blizini crkve i rudnika u Miljevini u koju je bačeno više hiljada vojnika.

Prema svjedočenjima mještana, mlade četnike koji su mobilisani u septembru 1944. godine, tadašnja nova komunistička vlast ubijala je kao ratne zarobljenike, bez suđenja.

Golobradim mladićima iz aviona su bacani leci da se predaju i da im se ništa neće desiti i oni su se masovno predavali.

Prema podacima Udbe, na području Foče i Kalinovika u maju 1945. godine ubijeno je 9.000 kraljevih vojnika i civila iz njihove pratnje, dok procjene novijih istraživača pominju od 10.000 do čak 25.000 ubijenih.

Pomen parastos u Miljevini za pripadnike vojske generala Draže Mihailovića, koji će se održati kod spomen-krsta od 11:30 časova, organizuju Crkvena opština miljevinska i Boračka organizacija Foča.

Pomen će ranije biti služen i za poginule srpske borce Miljevinskog bataljona Vojske Republike Srpske iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Radio Foča