Muzej “Stara Hercegivina”u Foči obilježio “Noć muzeja”

Evropskoj manifestaciji “Noć muzeja” i ove godine priključio se i Muzej “Stara Hercegovina” u Foči.  Od 2015. godine ovaj Muzej  uvršten je u veliku evropsku porodicu muzeja koja obilježava ovu značajnu kulturnu manifestaciju. Izložbeni muzejski prostori su u subotu bili  otvoreni do kasno u noć, a ulaz za posjetioce slobodan.

“Noć muzeja” u Foči počela je koncertom učenika Osnovne muzičke škole koji su za posjetioce u atrijumu Muzeja  izveli  poznate klasične kompozicije svirajući ih na klaviru, gitari i harmonici. Program su upotpunili i članovi istorijsko-dokumentacione sekcije OŠ “Sveti Sava”  prikazavši film o značajnim istorijskim ličnostima koji su kroz dugi vremenski period uticali na razvoj civilizacije.

Za naše sugrađane i posjetioce manifestacija “Noć muzeja” je izuzetna prilika da se širom otvore vrata ove kulturne institucije, pozove stanovništvo da obiđu muzejske postavke, prisjete prošlih vremena i ličnosti koje su ih obilježili. Proširena i stalna postavka o dr Ristu Jeremiću nije ostala nezapažena.

“Manifestacija je divna. Lijepo je vidjeti i prisjetiti se starih vremena. Postavke su obogaćene naročito ona koja je posvećena dr Ristu Jermiću”, rekli su posjetioci.

Da je dr Risto Jeremić dugo vremena bio skoro zaboravljen od svojih Fočaka, ali na sreću ipak dobio zasluženo mjesto u fočanskom muzeju, čijom je postavkom i ova institucija obogaćena, potvrdio je i kustos Danko Mihajlović.

“ Od ove godine posjetioci mogu pogledati novu stalnu postavku o dr Ristu Jeremiću koja ima uspjeha u javnosti. Napokon je sve o ovoj  ličnost napustilo depoe našeg muzeja i izašlo u javnost. Već je krenula inicijativa da ovaj velikan dobije ulicu ili da pojedine ustanove nose njegovo ime. Veći dio svog života i uspješnu karijeru proveo je izvan Foče, ali zahvaljujući njegovim djelima saznajemo mnogo o prošlosti Foče”, rekao je kustos muzeja Danko Mihajlović.

Muzej Stara Hercegovina posjeduje još i ove  stalne postavke;  Foča u prošlosti, Fočanski period NOB-a 1942. godina, Etnografsku postavka i Bitka na Sutjesci.

Izvor: Radio Foča