Mladi teolozi pokrenuli akciju dobrovoljnog darivanja krvi na Vidovdan

Apsolventi Bogoslovskog fakulteta u Foči pokrenuli su akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će biti organizovana 28.juna na veliki srpski praznik Vidovdan, kada se navršava 629 godina od Kosovskog boja.

Akciju pod motom „Moje srce ima oblik Kosmeta“ inicirali su apsolventi Zoran Lukić i Konstantin Samouković u namjeri da se kroz humanost podsjeti na slavne srpske pretke i na stradalni srpski narod na Kosmetu.

Darivanjem dragocjene tečnosti daruje se dio sebe svjedočeći ljubav prema bližnjem svom, prema otadžbini i naciji, ističu inicijatori.

-Želja bi nam bila da skupimo 629 dobrovoljnih davalaca, jer se upravo navršava toliko godina od Kosovskog boja, ali smo svjesni da to u Foči neće biti dostižno, stoga bismo voljeli kada bi se akcija proširila na cijelu Republiku Srpsku i šire. Cilj akcije je da svako ko je punoljetan i može da daruje krv, uradi to, jer ono što možemo uraditi jeste da barem kroz našu hrišćansku humanost “podijelimo dio života kojeg imamo na pretek”, zahvaljujući našim slavim precima-rekao je Zoran Lukić, inicijator akcije.

Do sada se akciji, koja je pokrenuta na društvenim mrežama, odazvalo više od 50 lica iz Foče, a zainteresovani učesnika ima i u drugim gradovima Srpske i Srbije.

-Veliki broj studenata, naših kolega, koji u Foči studiraju već su se prijavili da učestvuju u akciji, javljaju nam se i kolege iz Srbije koji su u svojim gradovima već dali krv i tako postali prvi donori dragocjene tečnosti, a mi pozivamo sve koji su to u prilici da urade u obližnjim domovima zdravlja do 28.juna ili na taj veliki praznik-rekao je Lukić.

Akcija darivanja tečnosti na Vidovdan u Foči će se održati se u periodu od 10 do 15 časova u Službi za transfuziju Univerzitetske bolnice.

-Od deset časova ujutru krenuće akcija u Foči jer na Vidovdan od 8 časova ujutru počinje jutrenje sa liturgijom u nastavku u Svetosavskom hramu, pa da nakon liturgije zajedno osnaženi molitvom i blagoslovom krenemo i pokažemo plemenitost i dobročinstvo, a to je pomoć onima kojima će ta krv značiti možda i život-kazao je Lukić.

Apsolventi Bogoslovskog fakulteta smatraju da se veličina i slava Kosovskog boja i njegovih junaka nikada neće moći dovoljno opjevati, te da su srpski junaci dali svoje živote za srpsku svetinju, na kojoj srpski narod i danas strada i daje svoje živote. Zbog toga ovom akcijom žele pokazati  “da su naša srce poprimila oblik Kosmeta.”

-Svi se mi znamo busati u grudi kada se pominje Kosovo i Metohija, Republika Srpska, pravoslavlje, ali uzalud je sve to ako se udaramo po kamenom srcu. Najbitnije je da u srcu nosimo Kosovo i Metohiju, da djelima svjedočimo dobrotu, istinu i pravdu, a da li nosimo krstove na grudima, retrovizorima, tetovaže, printove na majicama je najmanje važno-poručili su apsolventi.

Izvor: Radio Foča