Mitropolit Hrizostom sutra u Foči- pričešće srijedom i petkom posebnost Velikog posta

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Liturgiju pređeosvećenih darova u fočanskom hramu Svetog Nikole, u srijedu 14. marta.

Liturgija će početi u 17,00 časova.

Veliki post pred Vaskrs po mnogo čemu je jedinstven, a jedna od njegovih specifičnosti je i pričešćivanje vjernika, osim nedjeljom i praznicima, još dvaput u sedmici- srijedom i petkom, kada se služe liturgije pređeosvećenih darova.

Po uzoru na rano hrišćanstvo, kada su se vjernici pričešćivali na svakoj liturgiji, pa i onim danima kada nije bilo liturgije, a pričešće se obavljalo svetim darovima preostalim od nedjeljne liturgije, Vaskrs se iščekuju i u hramovima u Foči.

Kako je kod prvih hrišćana post značio potpuno uzdržavanje od hrane do sunčevog smiraja, a pričešćivanje svetim darovima bilo vrhunac, odnosno kraj posnog dana i obavljalo se poslije večernje službe, tako i današanja crkvena pravila propisuju da se uoči pričešća na večernjoj Liturgiji pređeosvećenih darova ništa ne jede niti pije od jutarnjih časova.

Pređeosvećena liturgija srijedom i petkom, koja se naziva i Liturgija Četrdesetnice, sastoji se od večernje službe, na kraju koje se iznose pređeosvećeni darovi, odnosno sveti darovi koji su osvećeni na prethodnoj nedjeljnoj liturgiji i čitaju se molitve prije pričešća.

Slijedi pričešće, a potom odgovarajuće molitve poslije pričešća.

Izvor: Radio Foča